Hlavní obsah

Španělé demonstrují za jednotu království

Madrid

Desítky tisíc lidí v sobotu v Madridu demonstrují za zachování jednoty Španělska, ohrožené po nedělním referendu o nezávislosti Katalánska. Souběžně v katalánské metropoli Barceloně demonstranti volají po dialogu mezi oběma stranami, který by pomohl ukončit nejhorší politickou krizi v zemi v posledních desetiletích.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace ve ŠpanělskuVideo: Reuters

 
Článek

„Španělsko je lepší než jeho vůdci” a „Promluvme si”, hlásají hesla podle serveru BBC. Web současně připomněl, že banky a podniky pokračují ve varováních, že kvůli politické nejistotě odejdou z Katalánska, bohatého regionu na severovýchodě země, hrdého na vlastní jazyk a kulturu.

Demonstrace se pořádají na výzvu občanské iniciativy v situaci, kdy už brzy může zaznít vyhlášení katalánské nezávislosti. Celá země čeká na to, s čím přijde v úterý večer na schůzi katalánského parlamentu předseda regionální vlády a vůdce separatistů Carles Puigdemont.

Foto: Javier Barbancho, Reuters

Demonstranti se španělskými vlajkami

Referendum bylo jednoznačné

O jednostranném vyhlášení nezávislosti se spekuluje od oznámení výsledků referenda, ve kterém se podle katalánské vlády 90 procent z 2,3 miliónu hlasů vyslovilo pro odtržení od Španělska. Účast činila 43 procent. [celá zpráva]

Obě strany mohou podniknout dramatické kroky: Barcelona může jednostranně vyhlásit nezávislost, Madrid má pravomoc omezit katalánskou autonomii. Obojí by mohlo vyprovokovat ústavní krizi, připomněla BBC.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám