Hlavní obsah

Ve Španělsku hrozí občanská válka, varoval eurokomisař Oettinger

Barcelona
Aktualizováno

Katalánský parlament se přes zákaz ústavního soudu v pondělí sejde a projedná vyhlášení nezávislosti, potvrdil v pátek BBC šéf katalánské diplomacie Raül Romeva. Zasedání zablokoval verdikt španělského Ústavního soudu na žádost socialistických poslanců. Eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger v souvislosti s vývojem v Katalánsku varoval před občanskou válkou.

Foto: Profimedia.cz

Eurokomisař pro rozpočet a lidské zdorje Günther Oettinger.

Článek

„Situace je velmi, velmi znepokojivá. V centru Evropy je plánována občanská válka,“ řekl Oettinger v Mnichově podle listu The Daily Telegraph. Vyzval naléhavě obě strany, aby jednaly. „Jeden může jen doufat, že brzy dojde k jednání mezi Barcelonou a Madridem.“ Dodal, že EU by mohla mediovat rozhovory, jen „bude-li požádána“. O mediaci už žádali Katalánci.

Vyjádřil se k otázce, když se ukázalo, že dvě velké banky Sadabdell a Caixa chtějí odejít z Barcelony. [celá zpráva]

Katalánský parlament se sejde

Situace ve Španělsku se mezitím vyhrocuje. Katalánský ministr zahraničí Romeva uvedl, že nebude respektovat verdikt madridského ústavního soudu, který zakázal zasedání. BBC na dotaz, co se bude dít v pondělí, Romeva odpověděl: „Parlament bude jednat, parlament se sejde. Bude debata a to je důležité.“

Foto: Albert Gea, Reuters

Katalánský ministr zahraničí Raül Romeva

Dodal, že krize může být vyřešena jen politicky, a ne soudními verdikty. Ve čtvrtek španělský ústavní soud zakázal katalánskému parlamentu se sejít. [celá zpráva]

Katalánský premiér Carles Puigdemont předtím řekl, že se na něm poslanci seznámí s výsledky zakázaného referenda, v němž pro nezávislost regionu hlasovalo 90 procent lidí, ovšem účast byla jen 42 procent.

Několik desítek hlasovacích místností policie zablokovala a zabavila také hlasovací lístky a při zásahu zranila na 900 lidí.

Obvinění hrozí veliteli katalánské policie 

Náčelník katalánské policie Josep Lluís Trapero předstoupil před soudce v Madridu kvůli podezření ze vzpoury proti státu. Katalánská policie Mossos je obviněna, že selhala v tom, aby zabránila zakázanému katalánskému referendu, proti kterému nakonec tvrdě zakročila Civilní garda.

Provládní list El País uvedl, že obvinění proti Mossos je v demokratickém Španělsku po smrti diktátora Franka mimořádné. Traperovi hrozí trest až 15 let vězení. Vzpoura proti státu je ve španělském trestním zákoníku od roku 1822.

Jako podezřelí jsou vyslýcháni taktéž vysoký katalánský policejní důstojník a dva přední zastánci nezávislosti.

Anketa

Podporujete nezávislost Katalánska na Španělsku?
Ano
74,3 %
Ne
25,7 %
Celkem hlasovalo 4467 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám