Hlavní obsah

Odcházející šéfka AfD Petryová připravuje založení nové strany Modří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

berlín

Spekulace, že šéfka hnutí Alternativa pro Německo Frauke Petryová se svým manželem Marcusem Pretzellem chtějí založit novou politickou stranu, začínají mít konkrétní obrysy, napsal ve středu deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Dokonce je ve hře i název. Petryová si nechala zaregistrovat doménu s názvem Die Blauen (Modří).

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Frauke Petryová ohlásila odchod z hnutí Alternativa pro Německo a zřejmě založí novou politickou stranu pod názvem Die Blauen.

Článek

„V současné době neexistuje v Německu žádná strana, která by mohla provádět politické změny. A pokud neexistuje, pak musíte ... ano, nechte se překvapit, co budeme dělat,“ odpověděla Petryová ve středu v televizi ZDF na otázku, zda plánuje založení nové politické strany. „V současné době probíhá spousta rozhovorů,“ dodala.

„Oslovují nás mnozí lidé z vnějšku i vnitřku AfD. Vezmeme si trochu času, uskutečníme hodně rozhovorů a potom budeme dělat to, co je potřeba udělat pro budoucnost,“ připojil se Pretzell.

Svůj odchod z AfD oznámila šéfka strany v úterý, zdá se ale, že ho plánovala delší dobu. List Frankfurter Allgemeine Zeitung to dokládá datem registrace domény dieblauen.de, která se uskutečnila 3. července, tedy s velkým předstihem před konáním německých parlamentních voleb.

Držitelem domény je registrační kancelář Denic Frauke Petry vedená na adrese Frohburg, okres Tautenhain. Je to stejná adresa, pod kterou Petryová jednou žádala o zaregistrování patentu na plnidla pro pneumatiky u Evropského patentového úřadu.

Odchodem Petryové a Marcuse Pretzella, zemského šéfa AfD v Severním Porýní-Vesfálsku, vyvrcholily spory uvnitř Alternativy pro Německo. Podle pozorovatelů jsou projevem rozdílných pohledů konzervativního a národoveckého křídla strany. Petryová je představitelkou konzervativců, kteří původně straně dominovali a požadovali zejména jinou politiku v eurozóně. Postupně ale narostla síla národoveckých a radikálních členů, kteří se profilují především na migrační politice.

Exodus z hnutí Alternativa pro Německo se zatím nekoná. S Petryovou odcházejí ze strany dva politici - Uwe Wurlitzer a Kirsten Musterová. S Pretzellem opouští AfD Alexander Langguth. Z dalších odchod nikdo neoznámil.

Pokud se podaří Petryové získat další spolupracovníky, pod názvem Die Blauen (Modří) by mohla fungovat parlamentní frakce v novém Spolkovém sněmu. Název modří je ovšem v politickém kontextu již obsazen, připomíná Frankfurter Allgemeine Zeitung. Je to dobře zavedený a rozšířený termín pro rakouskou pravicovou stranu Svobodní.

A proč modří? Modrá byla nejoblíbenější barvou budovatele sjednoceného Německa Otto von Bismarcka.

Reklama

Související články

AfD bodovala hlavně v bývalé NDR

K politickému zemětřesení v Německu, kdy se poprvé od konce druhé světové války do Spolkového sněmu dostala ultrapravicová strana, přispěly především spolkové...

Výběr článků

Načítám