Hlavní obsah

V Tatrách zemřel český turista

– Bratislava
Právo, ivi

Slovenští záchranáři v pondělí našli ve Vysokých Tatrách tělo českého turisty, který se minulou středu nevrátil z horské túry a od čtvrtka po něm pátrali. Horská služba na webu uvedla, že muže našla pod vrcholem Mlynického Soliska. K nalezení těla přispěl bratr pohřešovaného.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slovenská policie. Ilustrační foto

Článek

V pondělí odpoledne našli pomocí vrtulníku tělo bez známek života pod vrcholem Mlynického Soliska i díky tomu, že se za pomoci bratra hledaného podařilo dostat do jeho notebooku. V historii prohledávaných stránek se opakovalo Štrbské a Furkotské Solisko. „To zúžilo záchranářům pátrání na danou oblast,“ uvedli záchranáři.

Čech se minulý týden vydal na túru ze Štrbského Plesa sám ve čtyři hodiny odpoledne. Nikoho neinformoval, kam půjde. Kamarádce poslal večer zprávu, že je v pořádku, má slabou baterii na mobilu a přespí v horách.

V nadmořské výšce 1900 metrů nad mořem však v tu noc napadalo 20 až 30 centimetrů nového sněhu a zvedl se silný vítr. „Turista měl na sobě krátké kalhoty, lehkou bundu a tenisky,“ poznamenali ve zprávě o nálezu těla záchranáři.

Horská služba zahájila pátrání po českém turistovi ve čtvrtek. Prohledala okolí Štrbského plesa, kontaktovala vysokohorské chaty a nemocnice, ale bez výsledku. V průběhu pátku a soboty prošli záchranáři všechny turistické chodníky vedoucí od Štrbského plesa, ale rovněž bez úspěchu. „Povětrnostní podmínky umožnily využití vrtulníku až v neděli,“ konstatovali záchranáři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám