Hlavní obsah

Zemřela nejbohatší žena světa

• Aktualizováno

Ve věku čtyřiadevadesáti zemřela nejbohatší žena světa Liliane Bettencourtová. Dědičku francouzského kosmetického gigantu L´Oréal v posledních letech sužovala demence, podle vyjádření rodiny zesnula v poklidu. Ve čtvrtek o tom informoval server The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Liliane Bettencourtová na snímku z roku 2005

Článek

„Liliane Bettencourtová zemřela minulou noc (v noci na čtvrtek),“ oznámila dcera Françoise Bettencourtová novinářům. „Má matka odešla v poklidu,“ dodala.

Bettencourtová byla nejbohatší ženou planety a čtrnáctým nejbohatším člověkem vůbec. Magazín Forbes odhadl její jmění na 33 miliard eur. To je v přepočtu přibližně 860 miliard korun.

V čele společnosti L´Oréal Bettencourtová stála do roku 2012. Po odchodu na odpočinek už se na veřejnosti objevovala zřídkakdy.

V posledních letech Bettencourtovou kvůli jejímu špatnému duševnímu stavu několik lidí připravilo o značné částky. Čtyři z nich byli v roce 2015 odsouzeni k trestu vězení.

Tajný sponzor Sarkozyho?

Bettencourtová čelila podezření z nelegálního financování předvolební kampaně bývalého francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. V roce 2007 mu v rozporu se zákony údajně poskytla 150 tisíc eur v hotovosti (dnes asi 3,9 miliónu korun). Policie Sarkozyho vyslechla, vyšetřování ale bylo nakonec zastaveno.

Francouzská média tehdy spekulovala, že Bettencourtová trpí demencí a Alzheimerovou chorobou. Podnikatelka byla aktivní ve veřejném životě a štědrou donátorkou vědy a umění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám