Hlavní obsah

Křesťanští demokraté v Německu omylem propagovali konkurenci

– Berlín

Jako o Plakatgate píšou - s notnou dávkou ironie - německá média o aféře, která rozvířila poklidné politické vody v univerzitním městě Heidelbergu na jihozápadě Německa. Poprask vyvolal krok členů místní buňky křesťanských demokratů (CDU) kancléřky Angely Merkelové, kteří po městě nechali rozmístit velkoplošné plakáty, které však voliče vyzývaly, aby dali svůj hlas konkurenci - sociálním demokratům (SPD).

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německá kancléřka a šéfka CDU Angela Merkelová

Článek

Že není s plakáty něco v pořádku, bylo pozorným kolemjdoucím jasné na první pohled. Většina jich totiž zobrazovala kandidátku na premiérku spolkové země Sársko Anke Rehlingerovou. Sárské zemské volby se ovšem konaly už v březnu a Heidelberg navíc leží v Bádensku-Württembersku, zhruba sto kilometrů východně od hranic Sárska.

Samotní křesťanští demokraté se nejprve domnívali, že jejich političtí konkurenti udělali chybu, nakonec museli ale přiznat, že ostudu si udělali sami. Mobilní plakátovací plochy totiž příslušná firma rozmístila po městě na jejich objednávku, aniž je však předtím přelepila plakáty s kandidáty CDU.

Krajské předsednictvo křesťanských demokratů se mezitím svým politickým konkurentům omluvilo a předalo jim "šest lahví opravdu dobrého vína". Heidelberská buňka SPD celou aféru Plakatgate vzala s humorem. „Pokračujeme v předvolebním boji - každý sám za sebe,” napsali socialisté na facebooku.

Reklama

Výběr článků

Načítám