Hlavní obsah

V Nizozemsku pokračují razie kvůli teroristické hrozbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rotterdam

V nizozemském Brabantsku byl ve čtvrtek brzo ráno zadržen 22letý muž v souvislosti s vyšetřováním teroristické hrozby. Už ve středu byl v rotterdamském přístavu nedaleko haly, kde se měl konat koncert, zadržen Španěl. V jeho vozidle se španělskou poznávací značkou byly nalezeny láhve s plynem.

Foto: ČTK/AP

Podezřelá dodávka s plynovými lahvemi měla španělskou poznávací značku

Článek

Policie kolem druhé ráno prohledala dům v Brabantsku a zadržela muže. „Je ve vazbě a vyslýchaný kvůli teroristické hrozbě v Rotterdamu.“

Nizozemský koordinátor pro bezpečnost a boj s terorismem Dick Schoof uvedl, že toto zatčení nesouvisí se zadržením Španěla ve středu v 21:30. Krátce předtím byl zrušen koncert skupiny Allah-Las zrušen, který se měl konat v hale Maassilo u rotterdamského přístavu. [celá zpráva]

Mluvčí rotterdamské policie Gijs van Nimwegen uvedl, že obě operace jak v Rotterdamu, tak i Brabantsku byly provedeny na základě tipu od španělských úřadů. „Byla to možná teroristická hrozba,“ uvedl. Nebyla podle jeho slov nijak specifikována.

Foto: ČTK/AP

Podezřelá dodávka v Rotterdamu

K zadrženému řidiči dodal: „S hrozbou v sále neměl nic společného.“ On sám tvrdil, že je instalatér a plynové láhve má ve voze kvůli své práci. Podle policie byl řidič opilý.

Španělský soudní zdroj už ve středu podle listu The New York Times oznámil, že hrozba v Rotterdamu nemá nic společného s aktuálními teroristickými útoky v Katalánsku. Varování přišlo po dlouhodobém vyšetřování ve Španělsku.

Skupina Allah-Las je často terčem výhrůžek muslimů, protože si dala do názvu jméno Alláha. Vybrala si ho jen proto, že chtěla mít nějaký vznešený nábožensky znějící název podobně jako ho mají The Jesus And Mary Chain. Hrají nekontroverzní nezávislý rock s prvky psychedelie a surfové hudby. Silně jsou ovlivnění kapelami z šedesátých let, jako byly skupiny The Kinks a Love. Loni v červnu soubor hrál v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám