Hlavní obsah

Vietnamští tajní agenti unesli z Berlína bývalého komunistického pohlavára, Němci zuří

Berlín

Vietnamská rozvědka podle německé vlády unesla a odvlekla z Berlína zpátky do vlasti bývalého komunistického funkcionáře, který v Německu požádal o azyl. Hanoj žádala obchodníkovo vydání oficiální cestou, podle spolkového ministerstva vnitra se ale rozhodla, že si poradí sama. Ve středu o tom informovala agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Trinh Xuan Thanh

Článek

Někdejší šéf dceřiné firmy státního ropného koncernu PetroVietnam měl být unesen ozbrojeným muže minulý měsíc u berlínské zoo. Podle svědecké výpovědi ho únosce donutil nasednout do auta. Od té doby Vietnamce už nikdo neviděl.

Hanoj únos popírá. Tvrdí, že se Trinh Xuan Thanh sám vydal úřadům a v sobotu večer byl zatčen. Ve vlasti čelí obvinění, že firmě, kterou řídil, způsobil ztrátu asi 125 miliónů eur. To je téměř 3,4 miliardy korun.

Trinh Xuan Thanh býval také poslancem. Před rokem byl ale zbaven mandátu a následně i vyloučen ze strany. Ta se podobně jako v Čínská komunistická strana snaží bojovat s korupcí.

Diplomatický skandál

Podle mluvčího německého ministra zahraničí Martina Schaefera není pochyb o tom, že měla na únosu podíl vietnamská ambasáda i rozvědka, což je skandální. „Únos vietnamského občana Trinh Xuan Thanha je bezprecedentní a skandální porušení německého i mezinárodního práva,” řekl podle BBC Schaefer. Varoval, že může incident poškodit vzájemné vztahy.

Německo už kvůli únosu a odvlečení jedenapadesátiletého muže vykázalo vietnamského diplomata, o němž tvrdí, že je ve skutečnosti rozvědčíkem a na únosu se podílel. Zpravodajec má nyní osmačtyřicet hodin na to, aby vycestoval ze země.

To není všechno. Německá vláda si podle ČTK v úterý předvolala vietnamského velvyslance v Berlíně a vyhrazuje si právo na podniknutí dalších kroků.

Reklama

Výběr článků

Načítám