Hlavní obsah

Běženců mířících do EU i přes problémy v Itálii výrazně ubylo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přestože do Itálie a Španělska míří stále víc běženců, celkový počet migrantů mířících do Evropské unie v meziročním srovnání za první půlku letošního roku výrazně poklesl. Ve čtvrtek to v tiskové zprávě oznámila pohraniční agentura EU Frontex.

Foto: Antonio Parrinello , Reuters

Běženci v sicilském pobřežním městě Pozzallo. Snímek je z konce loňského roku.

Článek

Na vnějších hranicích EU bylo letos zaznamenáno 116 000 běženců. To je o 68 procent méně než v první polovině loňského roku, upozornil Frontex, ačkoliv počty běženců v Itálii a Španělsku jsou vyšší letos a rostou stále víc.

Itálie zaznamenala v červnu osmiprocentní nárůst oproti stavu z května, takže do země už letos dorazilo 85 000 lidí. To je o 21 procent víc než do poloviny roku 2016.

Celkový pokles způsobilo uzavření tzv. balkánské trasy. Zatímco loni v červnu připlulo na řecké ostrovy zhruba 9000 lidí, za uplynulý měsíc jich do Řecka přes moře i po pevnině dorazilo 2600. Počet běženců na ostrovech za prvních šest měsíců roku je tak oproti loňsku o 94 procent nižší.

Nejvíce běženců nyní přichází do EU z Nigérie, Bangladéše, Guineje a Pobřeží slonoviny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám