Hlavní obsah

Jste směšní a příště už nepřijdu. Šéf Evropské komise se naštval v europarlamentu

Štrasburk

Emoce cloumaly předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem, když v úterý společně s maltským premiérem Josephem Muscatem vystoupil na vyprázdněném plénu Evropského parlamentu ve Štrasburku. Juncker se naštval a prohlásil, že do europarlamentu už příště za podobných okolností nevkročí. Uvedly to servery EUobserver a BBC.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Článek

„Evropský parlament je směšný, naprosto směšný,“ neskrýval Juncker své rozčarování poté, co okolo 9:15 hodin zaujal v jednacím sále místo za mikrofonem, aby zhodnotil uplynulý půlrok maltského předsednictví v EU.

„Salutuji těm, kdo si dali tu práci a přišli. Skutečnost, že se této rozpravy účastní asi třicet poslanců, dostatečně ukazuje, že parlament nejedná vážně,“ prohlásil a ještě dodal, že kdyby nepřišel s Muscatem, ale s německou kancléřkou Angelou Merkelovou nebo s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, „bylo by plno“.

Na Junckerův výpad reagoval předseda parlamentu Antonio Tajani: „Pane předsedo, prosím. Můžete parlament kritizovat, ale Komise parlament nekontroluje. To parlament kontroluje Komisi.“

„Komisi kontroluje jen pár poslanců. Jste směšní,“ nedal se odbýt Juncker.

„Prosím, abyste používal jiné výrazy. Nejsme směšní,“ znělo mu v odpověď.

„Už nikdy se podobného setkání nezúčastním. Jste směšní,“ plísnil dál poslance rozhněvaný Juncker a poznamenal, že parlament musí ctít i předsednictví nejmenších zemí EU.

Foto: Christian Hartmann , Reuters

Nový předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani

Maltský premiér Muscat se po dobu vzrušené slovní přestřelky usmíval, zatímco Junckerovi a Tajanimu střídavě tleskali různí poslanci v sále, napsal EUobserver.

Evropský parlament má 751 poslanců a tento týden zasedá před letními prázdninami naposledy. Dopisovatel BBC ve Štrasburku Adam Fleming potvrdil, že v úterý ráno v sále viděl jen necelou stovku lidí včetně Junckerova a Muscatova doprovodu.

Svou roli podle něj mohla sehrát i skutečnost, že několik naplánovaných rozprav bylo zrušeno, aby se politici mohli účastnit pohřbu zesnulé první předsedkyně europarlamentu Simone Veilové, který se ve Francii uskuteční ve středu. Poslanci na plénu hlasují ve čtvrtek, na závěr čtyřdenního plenárního zasedání.

Reklama

Výběr článků

Načítám