Hlavní obsah

Merkelová v rozhovoru výjimečně poodkryla soukromí

– Berlín

Na svém manželovi si německá kancléřka Angela Merkelová nejvíce váží jeho očí, někdy má problémy porozumět vtipům v animovaných filmech a nejvíc odvahy v životě potřebovala, když měla skočit z třímetrového prkna do bazénu. I to na sebe žena, která již 12 let stojí v čele německé vlády, prozradila v pondělním živě vysílaném rozhovoru pro časopis Brigitte.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová.

Článek

Dvaašedesátiletá politička si své soukromí pečlivě střeží, což bylo patrné i v rozhovoru, který se vedle politiky věnoval i jejímu osobnímu životu. Zatímco na otázky týkající se politiky Merkelová reagovala bez problémů, při dotazech na své soukromí se déle zamýšlela a nezřídka se v odpovědi omezila na jednu větu.

„Měli jsme společnou práci,“ odvětila třeba na dotaz, jestli by mohla popsat, jak se seznámila se svým současným manželem Joachimem Sauerem. Na otázku, čeho si na něm nejvíce váží, zase po chvilce váhání řekla, že očí. Po krátké pauze pak ocenila i jasný postoj svého druhého manžela v mnoha otázkách.

Ráda situační humor

Velmi krátká byla i prvotní odpověď Merkelové na to, zda mají s manželem stejný smysl pro humor. „Někdy ano,“ řekla s úsměvem. Až poté doplnila, že její muž mnohem lépe rozumí animovaným filmům. Ona má prý zase raději situační humor.

Původem vědecká pracovnice v rozhovoru připustila, že sportu mnoho nedá. Když už, tak je její oblíbenou fyzickou aktivitou chůze. V mládí prý snila o tom, že bude baletní tanečnicí nebo cvičitelkou. Brzy ale přišla na to, že touží po tom, dělat právě ty věci, které neumí. „Je potřeba se smířit se svými omezeními,“ míní německá kancléřka.

K dětství se váže i její vzpomínka na to, jak velkou dávku odvahy potřebovala, aby se odhodlala ke skoku z třímetrového prkna do vody. V politice prý zase dlouho sbírala odvahu, aby v jednom ze svých prvních rozhovorů s bývalým americkým prezidentem Georgem Bushem mladším nastolila téma ochrany klimatu.

Až jednou skončí v politice, těší se mimo jiné na pohodovější rána. „Myšlenka ráno někdy déle spát mi není cizí,“ podotkla.

Reklama

Výběr článků

Načítám