Hlavní obsah

Maďarští strážníci přinutili migranty lehnout na zem

– Budapešť
Právo, Ivan Vilček

Strážníci z jihomaďarské obce Ásotthalom zadrželi v neděli skupinu migrantů a přinutili je, aby si lehli na zem a v této poloze počkali na příjezd policie. Zákrok vyvolal v Maďarsku polemiku o kompetencích obecních strážníků. V Ásotthalomu jsou navíc příslušníci obecní policie nazýváni polními strážníky, neboť jejich hlavním úkolem je chránit úrodu.

Foto: László Toroczkai

Polní strážníci přinutili migranty lehnout na zem

Článek

Zákrokem obecních strážníků se na sociální síti pochlubil starosta obce László Toroczkai, který je místopředsedou extremistické strany Jobbik. Starosta zveřejnil fotografie, na nichž migranti leží tváří na zemi s dovětkem, že nelegálně překročili srbsko-maďarské hranice a na maďarském území chtěli krást.

„Přestříhali plot na hranicích a chtěli na nedaleké samotě krást. Naši obecní polní strážníci byli na místě o něco dřív než policie. Migranti jsou už zpět v Srbsku,“ napsal Toroczkai.

Maďarská policie na dotaz serveru index.hu uvedla, že obecní polní stráž nemůže nosit zbraně a pepřový sprej může používat pouze v případě napadení. „Nemohou ani nikoho spoutat,“ uvedla policie.

Foto: László Toroczkai

Polní strážníci přinutili migranty lehnout na zem

Pod fotografiemi se rozproudila ostrá diskuse. „Jsou to lidé, kteří utíkají před válkou. Co si budou o nás myslet, když s nimi takto zacházíme hned na hranicích?“ položila otázku v diskusi na sociální síti Ildikó. Většinou se však pod fotografiemi objevily reakce, jejichž autoři odsuzovali migraci a vyzývali k ochraně hranic.

Toroczkai založil obecní polní stráž hned na začátku migrační krize v roce 2015, když v okolí Ásotthalom proudily tisíce migrantů. Starosta obce tehdy Novinkám řekl, že by přivítal postavení bariéry na hranicích. „Plot nebude stačit. Ten budou muset hlídat policisté i armáda,“ řekl v červnu 2015. O několik měsíců Maďarsko postavilo na srbsko-maďarské hranici bariéru, která prakticky zastavila příliv migrantů na maďarské území.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám