Hlavní obsah

Fotbalový trenér v Německu měl vábit uprchlíky k džihádu

Hamburk

Německá kontrarozvědka v Hamburku zjistila, že muž působící jako fotbalový trenér a tlumočník je významným činitelem zakázané islámské Strany osvobození (Hizb at-Tahrír). V rámci svého postavení měl přístup k mladým uprchlíkům, čehož zneužíval k jejich získávání pro radikální islamistickou ideologii.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Úřad ve čtvrtek na svém webu uvedl, že dotyčný Mustafa H. trénoval týmy z uprchlických táborů, včetně uprchlického týmu neupřesněného hamburského sportovního klubu. Kromě toho občas působil i jako tlumočník. Zda proti němu byly podniknuty nějaké kroky, úřad ve své zprávě neuvádí.

Mezinárodní panislámská Strana osvobození byla založena už v roce 1953 jako sunnitská muslimská organizace v Jeruzalémě. Jejím cílem je sjednotit muslimské země do velkého chalífátu.

Podle agentury DPA byla v Německu zakázána v roce 2003, protože odmítá myšlenku porozumění mezi národy, hájí použití násilí k prosazení politických cílů, šíří protižidovskou propagandu a vyzývá k zabíjení Židů.

Podle kontrarozvědky v Hamburku byl odhalený muž v této organizaci osobou pověřenou pro oblast sportovních aktivit. V rámci své činnosti trenéra a tlumočníka se snažil získat mladé, většinou afghánské uprchlíky pro ideologii Strany osvobození.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám