Hlavní obsah

Volali, že jsou v pasti, a pak už se neozvali. Po požáru v Londýně se pohřešují desítky lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Až 50 lidí je pohřešováno po středečním požáru výškového obytného domu v západním Londýně. Jsou mezi nimi i děti včetně trojice sester a dvou jejich příbuzných. Uvedl to server deníku Daily Mail. Potvrzených obětí je podle posledních informací 17.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry na dohořívající budovu Grenfell TowerVideo: AP

 
Článek

Své příbuzné hledaly od středeční noci desítky lidí. „Slyšela jsem, že od 21. patra výš nikdo nepřežil,“ řekla listu členka domovního výboru, která si nepřála být jmenována.

Zprávy například nejsou o 30leté Ranii Ibrhamové a jejích dvou dětech z bytu v nejvyšším patře. Její kamarádka ze sousedství uvedla, že jí Rania poslala video požáru krátce po jeho vypuknutí. Pak se na Facebooku objevilo ještě video zachycující, jak se matka s dětmi snaží z domu utéct. Kamarádka Maseen o ní od té chvíle neslyšela.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár obytné výškové budovy v LondýněVideo: Reuters

Mezi pohřešovanými jsou i další děti včetně sesterské trojice Mirny, Fatimy a Zainnb. Jejich příbuzní je zoufale hledají po nemocnicích, uvedl Daily Mail, který zveřejnil nedatovanou fotografii sourozenců ve věku zhruba dvou až dvanácti let.

Svou dvanáctiletou sestřenici Jessiku Urbanovou hledá prostřednictvím sociálních sítí Natalie Garciaová. Jessica naposledy volala v 01:39 hodin rodičům, když se snažila hořící dům opustit.

Foto: ČTK/AP

Hasič uvnitř vyhořelého domu

Foto: ČTK/AP

Od Grenfell Tower odvážejí jednu z obětí.

Zprávy nejsou o rodině z 21. patra se třemi dětmi ve věku sedm, šestnáct a dvacet roků. „Naposledy jsme s nimi byli v kontaktu přes telefon ve tři hodiny ráno,“ vypověděla jejich příbuzná Laila Lkhalová, která bydlí nedaleko. Baterie jejich telefonu prý byla téměř vybitá. „Říkali, že nemohou dýchat a jsou uvězněni. Pak se spojení přerušilo,“ řekla Lkhalová.

Nezvěstná je také 70letá žena z 23. patra, její 38letý syn a o tři roky mladší dcera.

Povězte jí, že ji milujete

Svou sestru Zainab s jejím dvouletým synem pohřešuje Francis Dean. „Sestra mi volala a říkala, že v domě hoří. Řekl jsem jí, ať odejde, ale ona, že jí řekli, ať zůstane v bytě. To bylo v nočních hodinách, ale od té doby jsem o nich neslyšel. Obávám se nejhoršího,“ řekl ve středu Dean deníku The Daily Telegraph.

Jeho telefon posléze použil hasič, aby Zainab uklidnil a ubezpečil, že záchrana je na cestě. „Opakoval jí to pořád dokola, ale pak mi vrátil telefon a řekl mi: ‚Povězte jí, že ji milujete.‘ Věděl jsem, že hrozí to nejhorší. Telefon umlkl a pak už s ní mluvit nešlo,“ dodal Dean.

Foto: ČTK/AP

Požár výškového domu v západním Londýně

Úřady varovaly, že bilance počtu obětí bude zřejmě růst. I když stále není vyloučeno, že někteří pohřešovaní lidé se z domu dostali a jsou někde hospitalizováni, s každou další hodinou je pravděpodobnost nižší.

Šéfka londýnských hasičů Dana Cottonová ve čtvrtek ráno prohlásila, že úřady v tuto chvíli „skutečně nevědí“, kolik je obětí. Doplnila ale, že neočekává nalezení dalších přeživších v troskách vyhořelého domu.

Požár je uhašen. Prohledávání trosek potrvá možná týdny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám