Hlavní obsah

V Egejském moři mezi Tureckem a Řeckem udeřilo zemětřesení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény
Aktualizováno

Zemětřesení o síle až 6,3 stupně Richterovy stupnice udeřilo v pondělí v Egejském moři mezi Řeckem a Tureckem. Pocítili ho i obyvatelé Atén a Istanbulu, uvedla agentura AP. Několik lidí bylo zraněno a jeden zemřel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zemětřesení o síle 6,3 stupně Richterovy stupnice značně poničilo budovy na řeckém ostrově LesbosVideo: Reuters

 
Článek

„Můj bože, všechny obrázky popadaly na zem. Nemám ani tušení, jak jsem vyběhla z domu ven. Teď se bojím vrátit dovnitř,“ řekla agentuře AFP jedna seniorka z tureckého Karaburunu.

Podle řeckých seismologů se epicentrum nacházelo 36 kilometrů na jih od ostrova Lesbos a v desetikilometrové hloubce. Turecké úřady uvádějí hloubku sedmi kilometrů. Řekové uvedli, že mělo sílu 6,1 stupně, zatímco Evropské středomořské seismologické centrum (EMSC) naměřilo otřesy o síle 6,3 stupně.

O několik minut později pak následovala další dvě slabší zemětřesení o síle 4,9 stupně.

Foto: Giorgos Moutafis, Reuters

Následky zemětřesení v řecké Vrisse

Foto: Manolis Lagoutaris, ČTK/AP

Následky zemětřesení ve vesnici Plomari na řeckém ostrově Lesbos.

Otřesy vyděsily a vyhnaly z domů nejen lidi na západním pobřeží Turecka a v hlavním městě Lesbu Mytiléně, jak uvedly agentura Dogan a řecký rozhlas, ale také v Aténách a Istanbulu.

Jedna žena zemřela a nejméně deset lidí bylo zraněno ve vesnici Vrissa na Lesbu, kde se zřítilo několik domů, uvedla řecká státní televize ERT. Obec a její okolí byly údajně zasaženy nejhůře.

Podle českého ministerstva zahraničí nebyl postižen žádný český občan.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Turecko leží v oblasti tektonického zlomu a zemětřesení jsou tam častá. Při tom z října 2011 ve východní provincii Van zemřelo více než 600 lidí. Otřesy tehdy měly sílu 7,2 stupně. Mnohem tragičtější bylo zemětřesení z roku 1999, které udeřilo na hustě osídleném severozápadě a připravilo o život okolo 20 000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám