Hlavní obsah

Trump odstoupí od Pařížské úmluvy, píše server Axios

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump rozhodl, že Spojené státy odstoupí od Pařížské dohody o ochraně klimatu. S odvoláním na zdroje z Bílého domu o tom informoval server Axios.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Americký prezident Donald Trump a další státníci po jednání G7 v Itálii

Článek

O rozhodnutí šéfa Bílého domu server Axios zpravily dva zdroje, které údajně přímo byly u jeho rozhodnutí. Axios o prezidentově postoji informuje od neděle již podruhé.

Na tom, jak technicky Američané od plnění Pařížské dohody ustoupí, nyní pracuje úzká skupina lidí. V ní je podle Axiosu i šéf americké Agentury pro ochranu životního prostředí Scott Pruitt.

Prezident Trump ve středu odpoledne na Twitteru napsal, že své rozhodnutí oznámí v řádu dní.

Rozhoduje se mimo jiné o tom, zda Spojené státy od dohody formálně odstoupí, což mohou formálně ohlásit až zhruba za dva roky a další rok by trvalo vystoupení, nebo ji jen nebudou respektovat. To by bylo rychlejší, ale extrémní řešení. Kritici ve Spojených státech se shodují v tom, že odstoupení od obtížně vyjednávané dohody poškodí mezinárodní renomé USA a Washington bude působit jako aktér neochotný spolupracovat.

Účelem pařížské dohody je snížit po roce 2020 emise skleníkových plynů a navázat tak na Kjótský protokol.

Reklama

Související články

Trump chystá revizi ekologické politiky

Trump má v úterý podepsat další nařízení, které smete se stolu závazek federální vlády k omezování emisí, aby podpořil zaměstnanost, uvedla televize CNN a list...

Výběr článků

Načítám