Hlavní obsah

Trump chystá revizi ekologické politiky

Washington

Trump má v úterý podepsat další nařízení, které smete se stolu závazek federální vlády k omezování emisí, aby podpořil zaměstnanost, uvedla televize CNN a list The Washington Post. Současně se posoudí i Obamův plán čisté energie, jehož součástí je moratorium na těžbu uhlí. Má určit „všechna omezení a nařízení, která brání energetické nezávislosti Ameriky“.

Foto: © Mike Segar / Reuters, Reuters

Prezident Donald Trump

Článek

„Tato politika je v souladu s přáním prezidenta Trumpa dosáhnout energetické nezávislosti Spojených států,“ řekl vysoký představitel Bílého domu. Dodal, že co se týká klimatických změn, „chceme jít svou cestou a jednat podle svých postupů“.

Zkritizoval přitom předchozího prezidenta Baracka Obamu: „Předchozí vláda svou politikou poškodila pracovníky. My říkáme, že můžeme udělat obojí – chránit životní prostředí a dát lidem práci.“

Podle představitele, který si přál zůstat v anonymitě, Obamova regulační opatření „nepomohla“ uhelnému průmyslu. Dodal, že životní prostředí nejlépe ochrání silná ekonomika: „Ekonomika je silná a panuje prosperita, což je nejlepší způsob, jak chránit životní prostředí.“ Současně připomněl, že Indie a Čína dělají pro ochranu životního prostředí méně než USA.

Ochránci se novinek obávají

Ochránci přírody a environmentalisté se ale dopadů Trumpových kroků obávají. „Tyto akce jsou útokem na americké hodnoty a ohrožují zdraví, bezpečnost a prosperitu každého Američana,“ řekl CNN předseda organizace bojující proti klimatickým změnám NexGen Climate Tom Steyer. „Trump záměrně likviduje programy, které vytvářejí pracovní místa a chrání náš vzduch a vodu, aby měly na náš úkor zisk firmy znečišťující ovzduší,“ dodal.

Trump se dlouho vymezoval proti opatřením na ochranu životního prostředí, které označoval za plýtvání, i když přiznal, že k jistým změnám klimatu dochází. Podle něj se ale má nyní Úřad na ochranu životního prostředí EPA hlavně soustředit na to, aby byly čisté vzduch a voda. Trump už v projevu slíbil energii z čistého uhlí a návrat horníků pod zem. [celá zpráva]

O přístupu svědčí pohled nového šéfa EPA Scotta Pruitta, který dříve jako prokurátor v Oklahomě žaloval ekologické organizace. Ten CNBC řekl, že kysličník uhličitý není „hlavním přispěvatelem“ ke klimatickým změnám.

Reklama

Výběr článků

Načítám