Hlavní obsah

Většina migrantů, u nichž ve Švédsku zjišťovali stáří, o svém věku lhala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Tři ze čtyř žadatelů o azyl, kteří tvrdili, že jsou nezletilí a byli ve Švédsku podrobeni nové metodě určování věku, jsou ve skutečnosti dospělí. Švédská Národní forenzní lékařská agentura začala novou metodu založenou na vyšetřování zubů a kolenních kloubů užívat poté, co se na úřady snesla kritika, že poskytují péči určenou mladistvým i starším osmnácti let.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Ze 581 provedených zkoušek vyšlo najevo, že ve 442 případech byl testovaný migrant starší osmnácti let, byť tvrdil opak,“ uvedla švédská mutace serveru Local.

Vyšetření spočívá v rentgenovém snímku zubů a magnetické rezonanci kolenních kloubů. Provádí se na žádost migračních úředníků v případě, že mají o věku žadatele o azyl pochybnosti. Celkem už bylo o takové vyšetření požádáno ve 4200 případech.

Ze 442 odhalených dospělých bylo 430 mužů a 12 žen. Švédi ale zdůrazňují, že to neznamená, že by většina žadatelů o azyl o svém věku lhala. „Pokud by se zkoušce podrobili všichni mladí bez doprovodu, číslo by bylo jiné,” řekl Localu manažer migrační agentury Daniel Salehi.

V roce 2015 ve Švédsku podalo žádost o azyl na 35 tisíc migrantů, kteří tvrdí, že jsou nezletilí a přišli bez doprovodu. Loni bylo číslo výrazně nižší, jednalo se o 2199 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám