Hlavní obsah

America First. Trump na summitu nevybíravě odstrčil z cesty černohorského premiéra

– Brusel • Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek vedle svého prvního projevu před lídry aliančních zemí upoutal pozornost rovněž nevybíravým gestem, které předvedl během prohlídky nové centrály NATO. Když se Trump v jednu chvíli nenacházel v čele skupiny státníků poblíž šéfa NATO, odstrčil černohorského premiéra a postavil se před něj.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Trump odstrčil černohorského premiéra, který byl před nímVideo: Reuters

 
Článek

Na sociálních sítích už Trumpův strkanec vyvolal stovky převážně kritických komentářů.

Trump na videu, zveřejněném na Twitteru zezadu, uchopí pravou paži zjevně překvapeného černohorského premiéra Duška Markoviče, a aniž by mu věnoval jediný pohled či slovo vysvětlení, prodere se před něj k šéfovi aliance Jensi Stoltenbergovi.

Pak si se suverénním výrazem ve tváři urovná sako a dá se do řeči s aliančním šéfem, jako by k faux pas, které je na akci podobného typu naprosto nevídané, vůbec nedošlo.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump na summitu NATO vedle premiéra Černé Hory Duška Markoviče (uprostřed), kterého krátce před tím nevybíravě odstrčil stranou.

„Nemohu se rozhodnout, jestli se mám smát, nebo brečet," napsala na Twitteru v jedné ze stovek reakcí Američanka Tatia Singeltonová. Další lidé poznamenávali, že úroveň se koupit nedá, nebo označovali jeho chování za dětinské.

Trump si vzal heslo America First k srdci, konstatoval jeden z uživatelů Twitteru.

Černohorský premiér zachoval chladnou hlavu, a když zjistil, že jde o Trumpa, pousmál se a poplácal ho po rameni. Trumpův mluvčí Sean Spice podle USA Today prohlásil, že video neviděl, ale že rozestavení při focení bylo předem stanoveno, jako je tomu vždy.

Ostuda, míní Dianne Shermanová.

Reklama

Výběr článků

Načítám