Hlavní obsah

Všude byla krev a kusy těl, líčí svědci teroru v Manchesteru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manchesteru

Svědci pondělního útoku sebevražedného atentátníka na koncertě pro náctileté v Manchesteru líčí hrůzu, jejímž byli svědkem. Popisují, jak vyděšené děti v nastalém chaosu utíkaly do všech stran, na místě se povalovaly části těl a zakrvácení zranění. V trhavině byly podle svědků i kovové předměty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Panika po výbuchu na koncertu Ariany Grande v ManchesteruVideo: Reuters

 
Článek

„Ten zvuk. Ta krev a ti, kdo bezradně utíkali s chybějícími kusy těl a kůže, na to budu myslet už pořád. Nikdy nečekáte, že se vám mohou stát takové věci. Ale dokazuje to, že se to skutečně může stát každému,“ řekla listu The Daily Mail Abby Mullenová z Airdire ve Skotsku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sanitky rozvezly zraněné z koncertu v Manchesteru do okolních nemocnicVideo: Reuters

Třiadvacetiletý Connor Rohan si vybavuje ohlušující nářek vystrašených lidí. „Propukla tam panika. Lidé utíkali a nikdo nevěděl, co se stalo,“ vzpomíná.

Okamžik útoku

Ti muži mi zachránili život

Jenny Brewsterová řekla Daily Mailu, že jí ostraha v hale nejspíš zachránila život. „Hráli poslední písničku a my jsme šli k hlavní bráně, abychom se vyhnuli davu. Lidé z ostrahy nás ale zastavili a o pár vteřin později začali křičet ,Utíkejte!‘. Ti muži nám zachránili život,“ míní Brewsterová.

Foto: Andrew Yates, Reuters

Policie na stráži před koncertní halou Manchester Arena

Další svědek, Gary Walker z Leedsu, v osudnou chvíli čekal spolu se svou ženu ve foyer koncertní haly na své dvě dcery. Právě v tomto prostoru se sebevražedný atentátník odpálil.

Foto: Andrew Yates, Reuters

Teenager v tričku se jménem zpěvačky Ariany Grande.

„Čekal jsem, až vyjdou mé děti. Slyšeli jsme poslední písničku a dost lidí se hrnulo ven. Pak jsme najednou viděli velký záblesk, ozvala se rána a vyvalil kouř. Cítil jsem bolest v ruce a noze. Moje žena řekla, že si potřebuje lehnout. Položil jsem ji. Utrpěla zranění žaludku a zřejmě má zlomenou nohu. Byl jsem asi tři metry od místa výbuchu. Jsem překvapený, že jsem vyvázl tak hladce,“ vylíčil Walker Daily Mailu.

Foto: Andrew Yates, Reuters

Policejní technici na místě činu

Zranění jeho manželky však bylo vážnější. Z koncertní haly ji museli vynést na stole, který sloužil jako provizorní nosítka. Součástí trhaviny byly podle svědků i kovové předměty, aby útok ublížil co nejvíce lidem. Walker si vybavuje, že viděl šrouby a sklo.

Jeho dcera Abigail byla v době výbuchu spolu se svou sestrou stále v koncertní síni. „Musela jsem se ujistit, že mám svou sestru. Popadla jsem ji za ruku a vytáhla ji,“ vzpomíná.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ranní záběry z místa činu v ManchesteruVideo: Reuters

Mrtvých je 22, zraněných 59

K útoku sebevražedného atentátníka v koncertní hale po vystoupení americké zpěvačky Ariany Grandeové došlo v pondělí krátce před půlnocí SELČ. [celá zpráva]

Dvaadvacet lidí přišlo o život a 59 utrpělo zranění. Řada lidí, převážně teenagerů, zůstává nezvěstných. Policie incident vyšetřuje jako teroristický útok.

Reklama

Výběr článků

Načítám