Hlavní obsah

Do plotu na srbsko-maďarské hranici prý zavedli proud, úřady to popírají

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Některá maďarská média tvrdí, že na desetikilometrovém úseku na srbsko-maďarské hranici byl do plotu postaveného proti migrantům zaveden elektrický proud. Úřady uvedly, že v místě je jen elektrický signalizační systém a není důvod pro paniku.

Foto: MTI

Dvojí bariéra stojí na délce deseti kilometrů.

Článek

Na druhé linii bariéry u obce Röszke se před několika dny objevily výstražné tabulky, které v maďarštině, srbštině, angličtině a arabštině upozorňují na nebezpečí úrazu elektrickým proudem.

Média a občanští aktivisté označují údajné zavedení proudu do hraničního plotu za „nehumánní krok, který odporuje všem pravidlům evropských demokracií“.

„Je to proti mezinárodním dohodám, zásadám lidskosti a nemá to nic společného s křesťanskými a evropskými hodnotami,“ řekla poslankyně za opoziční Demokratickou koalici Ágnes Vadaiová.

I místní obyvatelé si stěžují, že úřady je vůbec neupozornily na případné nebezpečí. „Také jsme si všimli těchto tabulek, ale nikdo nám nic bližšího neřekl,“ sdělila televizi Hír TV Irén Kántorová z obce Röszke.

Zatím na 10 kilometrech 

Server index.hu dokonce tvrdí, že jeden z dělníků, který pracoval na výstavbě plotu, musel být po zásahu proudem hospitalizován. Ani to úřady nepotvrdily.

Ministerstvo vnitra po urgencích médií nakonec uvedlo, že do hraničního plotu byl instalován elektrický signalizační systém. Zatím je na desetikilometrovém zkušebním úseku, postupně by však měl být vybudován na celé hranici se Srbskem.

„Pro paniku a rozhořčené reakce není důvod. Do hraničních zábran není zavedena elektřina, která by mohla ohrozit lidský život,“ uvedl resort ve svém prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám