Hlavní obsah

Rakouské lidovce povede šéf diplomacie Kurz, chce předčasné volby

Vídeň
Aktualizováno

Nový šéf rakouských lidovců (ÖVP) se podle očekávání stal v neděli ministr zahraničí Sebastian Kurz. Užší vedení ÖVP ho na funkci předsedy jednomyslně nominovalo, nyní ho ale musí ještě řádně zvolit stranický sjezd, napsal server listu Kronen Zeitung.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Sebastian Kurz, nový předseda rakouských lidovců (ÖVP)

Článek

Zvolením Kurze vedení ÖVP zároveň přijalo podmínky, které si ministr stanovil, aby se ujal vedení strany. Chce mít například právo veta při sestavování kandidátek a rozhodující slovo v dalších personálních i programových otázkách.

Ministr zahraničí chce současnou vládní krizi vyřešit razantně, a to vypsáním předčasných voleb, napsal Kronen Zeitung. Kancléři Christianu Kernovi chce hned v pondělí navrhnout, aby obě vládní strany, tedy ÖVP a sociální demokraté, předložily návrh na vypsání nových parlamentních voleb. Ty by se podle Kurze mohly uskutečnit už na podzim. „Je to nejlepší cesta, jak ukončit trvalý předvolební boj," uvedl Kurz.

S předčasnými volbami na podzim počítá i kancléř Kern. V nedělní televizním rozhovoru pro stanici ORF ale zdůraznil, že si je nepřeje a raději by vládl dál. Řádné volby by se konaly až na podzim příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám