Hlavní obsah

Za zveřejněním Macronových e-mailů mají stát američtí neonacisté

– Paříž

Se zveřejněním e-mailové korespondence a fotografií z volebního štábu nově zvoleného francouzského prezidenta Emmanuela Macrona spojují francouzští vyšetřovatelé americké neonacisty. Napsal to v pátek deník Le Monde. Data unikla na internet minulý týden pouhý den před druhým kolem voleb, v němž Macron čelil kandidátce krajní pravice Marine Le Penové.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Nový francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

Odcizené materiály podle vyšetřovatelů putovaly na stránky nouveaumartel.com, které sdílejí digitální zázemí se stránkami dailystormer.com založenými americkým neonacistou, rasistou, počítačovým hackerem a internetovým trollem Andrewem Auernheimerem.

Ten také může stát za zprávou, která se o dva dny dříve objevila na diskusním fóru 4chan.org a podle níž má Macron tajný offshoreový účet. Autor zprávu doloženou zfalšovanými dokumenty doprovodil avízem právě na stránky nouveaumartel.com.

Samotný Auernheimer navíc už 4. května naznačil, že další ultrapravicový aktivista Nathan Damigo brzy zveřejní dokumenty proti Macronovi. „Prorok bílé šaríe Nathan Damigo se chystá pustit žáby z pederastie,“ napsal doslova. Slovo žáby je hanlivý termín pro Francouze a současně odkazuje na komiksovou žábu Pepeho, která je symbolem amerických neonacistů. Poslední slovo může odkazovat na další tvrzení na internetu, podle něhož je ženatý Macron homosexuál.

Kdo je ukradl?

Ukradené Marconovy e-maily se nakonec objevily na stránkách 4chan.org, kde se psalo o politikově tajném účtu. Podle americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) však za krádeží stojí Rusko. Kybernetická bezpečnostní firma Trend Micro se sídlem v Japonsku k tomu uvedla, že Rusové se snažili nabourat do počítačů Macronova týmu už dříve. Jeden z firemních zástupců Loic Guezo nicméně řekl serveru EUobserver, že způsob zveřejnění e-mailů byl amatérský a nemá ruský rukopis.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám