Hlavní obsah

Vedení doněckých separatistů se stalo terčem atentátu

Doněck

Nejméně dvě nálože vybuchly v pondělí na cestě k Mohyle Saur na východě Ukrajiny na území kontrolovaném separatisty. Explodovaly těsně před tím, než tudy měla projet kolona s šéfem samozvané Doněcké lidové republiky Aleksandrem Zacharčenkem, uvedla agentura RIA Novosti. Výbuchy nikoho nezranily.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Vůdce doněckých povstalců Aleksandr Zacharčenko

Článek

Vedení DNR exploze označilo za teroristický čin. Zacharčenko, který ukázal novinářům části nastražení nálože, obvinil z pokusu o atentát Kyjev: „Ukrajina nám dala dárek. Šest nastražených náloží. Jednu zneškodnili, dvě nevybuchly.“ Ocitoval jej web separatistů DNR News.

I když Zacharčenko obvinil kyjevskou vládu, nelze vyloučit, že jde o další projev bojů o moc mezi separatisty. Už 8. února byla zabit velitel oddílu Somali Michail Tolstych, známý jako Givi [celá zpráva], a loni 6. října velitel oddílu Sparta Arsen Pavlov známý jako Motorola. [celá zpráva]

Oslav 72. výročí konce druhého světové války se kromě Zacharčenka měli účastnit i další vysocí představitelé samozvané Doněcké lidové republiky včetně ministrů a předsedy parlamentu Denise Pušilina.

Kvůli oslavám byla v oblasti zesílena bezpečnostní opatření.

V oblasti Mohyly Saur začala za druhé světové války operace, jejímž cílem bylo osvobození Donbasu od nacistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám