Hlavní obsah

Lídři 27 zemí EU schválili vodítka pro vyjednávání s Británií

– Brusel • Aktualizováno

Lídři 27 zemí Evropské unie jednomyslně schválili politická vodítka pro vyjednávání s Británií o jejím odchodu ze společenství. Několik desítek minut po zahájení sobotního mimořádného summitu EU v Bruselu to na Twitteru oznámil předseda Evropské rady Donald Tusk. Mandát pro vyjednávání je podle něj „jednoznačný a spravedlivý”.

Foto: Virginia Mayo/Pool, Reuters

Zasedací sál Evropské rady v Bruselu

Článek

Premiér Bohuslav Sobotka na Twitteru napsal, že unijní lídři potvrdili jednotný a společný postup. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker uvedl, že přijetí závěrů trvalo asi 15 minut.

Dobře informovaný unijní činitel novinářům řekl, že rozhodování trvalo jen asi minutu a označil to za nejkratší debatu nad připravenými závěry summitu v historii unie. Po přijetí závěrů se podle něj koná mezi šéfy států a vlád debata o tom, co považují za nepřekročitelné záležitosti při vyjednávání. Sobotka už dříve uvedl, že pro Česko je takovou červenou linií zachování současných práv Čechů žijících v Británii.

V návrhu politických vodítek, který měla před summitem k dispozici média, byla zdůrazněna potřeba zachování práv občanů EU v Británii po takzvaném brexitu, vypořádání všech finančních závazků Británie vůči EU nebo vyřešení otázky hranice mezi britským Severním Irskem a Irskou republikou.

Na řadě je komise

Sobotní summit k brexitu, je prvním oficiálním setkáním v tomto formátu, kdy zasedá 27 zemí unie bez Británie. Na základě schválených vodítek vypracuje Evropská komise návrh konkrétních směrnic pro vyjednávací tým EU vedený bývalým eurokomisařem Michelem Barnierem. Tyto směrnice by měli 22. května schválit ministři zodpovědní za unijní problematiku.

Související témata:

Foto: Peter Andrews, Reuters

Polský premiér Donald Tusk

Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Barnier očekává, že samotná vyjednávání začnou až v polovině června po předčasných parlamentních volbách v Británii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám