Hlavní obsah

Nejdřív brexit, potom obchodní dohoda. Tusk předložil návrh strategie EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Valletta
Aktualizováno

Předseda Evropské rady Donald Tusk v pátek představil návrh strategie pro vyjednávání s Velkou Británií o jejím vystoupení z EU. Návrh mimo jiné připouští jednání s Londýnem o obchodní dohodě, ovšem až poté, co Britové z Unie odejdou. V pátek také Skotsko oficiálně požádalo Londýn o povolení druhého referenda o svém osamostatnění.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Předseda Evropské rady Donald Tusk na Maltě

Článek

Tusk v návrhu předloženém členským státům EU hovoří o „postupném vyjednávání“. Prvořadým cílem rozhovorů má být „zajištění spořádaného odchodu Spojeného království” tak, aby byla co nejvíc umenšena míra nejistoty a narušení vztahů a procesů.

Předseda Evropské rady potvrdil, že aktivovaný článek 50 smlouvy o fungování EU stanovuje časový rámec pro odchod do 29. března 2019.

„Vyjednávání by měla zamezit vzniku právního vakua ve chvíli, kdy se smlouvy přestanou vztahovat na Spojené království,“ píše se v návrhu.

Dokument sděluje, že EU vítá volání Británie po spolupráci, současně ale poznamenává, že takový vztah nemůže přinášet Britům větší prospěch než členství v Unii. Evropská sedmadvacítka rovněž Londýn, Dublin a Belfast ujišťuje, že brexit neotřese její podporou mírové dohodě mezi Irskem a Severním Irskem.

Velká Británie už dříve potvrdila, že chce vystoupit i ze společného evropského trhu a dohodnout se s EU na volném obchodu. Návrh předložený Tuskem jednání o dohodě připouští, ale až poté, co dostatečně pokročí a budou završena jednání o brexitu.

Skotsko požádalo o povolení referenda

V týž den, kdy Tusk na Maltě představil strategii pro vyjednávání, zaslala skotská premiérka Nicola Sturgeonová předsedkyni britské vlády Therese Mayové dopis, v níž ji oficiálně požádala o umožnění nového skotského referenda o osamostatnění se na britské koruně.

Sturgeonová argumentuje tím, že Skotsko hlasovalo pro setrvání v Evropské unii a rozhodnutí o vystoupení z EU jde proti vůli jeho lidu. Mayová už ale dala jasně najevo, že druhé skotské referendum přinejmenším v následujících dvou letech nepovolí.

Skotové o své nezávislosti hlasovali v roce 2014. Odtržení od Spojeného království tehdy 55 procent voličů odmítlo.

Anketa

Měla by mít podle vás Velká Británie dál přístup na jednotný trh EU, aniž by plnila povinnosti plynoucí z členství v Unii?
Ano
39,3 %
Ne
60,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 692 čtenářů.

Reklama

Související články

Brexit byl zahájen, už není cesty zpět

Stálý zástupce Spojeného království v EU Tim Barrow předal ve středu předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi dopis britské premiérky, kterým se spouští článek...

Výběr článků

Načítám