Hlavní obsah

EU se šikuje proti nám, burcuje Mayová Brity před volbami

– Londýn

Evropská unie se v otázce brexitu šikuje proti Velké Británii, prohlásila ve čtvrtek na předvolební akci v Leedsu britská premiérka Theresa Mayová. Reagovala tak na varování německé kancléřky Angely Merkelové, aby si Britové o odchodu z unie nedělali iluze.

Foto: Pool, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

„Sedmadvacet ostatních evropských zemí se chystá sjednotit proti nám,” prohlásila Mayová podle agentury AFP. Připomněla slova Merkelové o tom, že Spojené království si dělá iluze o tomto procesu a že zbylých 27 členských států Evropské unie je v tom zajedno. To podle Mayové ukazuje, jak obtížná jednání o rozluce s EU budou.

Kancléřka Merkelová ve čtvrtek ve Spolkovém sněmu řekla, že někteří lidé v Británii si stále ještě dělají iluze o tom, že i po vystoupení z unie budou požívat práva náležející členům. Merkelová také poznamenala, že dohodu o budoucím vztahu Británie s unií bude možné uzavřít, až budou uspokojivě vyřešeny všechny otázky spojené s britským odchodem.

Mayová chce ve volbách získat silnou pozici

Mayová se snažila projevem v labouristické baště Leedsu vyburcovat voliče k odevzdání hlasu její Konzervativní straně v předčasných volbách, které se uskuteční 8. června. Mayová si volby prosadila s argumentem, že vláda potřebuje mít co nejsilnější pozici v jednáních o brexitu. Mayová, jejíž konzervativci mají v průzkumech výrazný náskok před labouristy, tvrdí, že předák opoziční strany Jeremy Corbyn by byl „slabým lídrem pro vyjednávání o brexitu”.

„Naši oponenti se už snaží tato vyjednávání narušit, zatímco souběžně se sedmadvacítka ostatních evropských zemí šikuje proti nám," citovala britskou premiérku agentura Reuters.

Brexit není správný, míní teď mírná většina Britů

Z průzkumu agentury YouGov, který dnes zveřejnil britský server The Independent, vyplývá, že podle mírné většiny Britů bylo rozhodnutí opustit Evropskou unii špatné.

Podle dalšího průzkumu ankety by nicméně konzervativci, kteří takzvaný brexit podporují, mohli v nadcházejících předčasných volbách dostat až 45 procent hlasů. Rozhodnutí vypsat referendum o brexitu v jednom ze svých vystoupeních po odchodu z funkce obhajoval expremiér David Cameron.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám