Hlavní obsah

Francie si ve druhém kole vybere mezi Le Penovou a Macronem

– Paříž • Aktualizováno

Do druhého kola francouzských prezidentských voleb postoupí centrista a lídr vlastní partaje En Marche! (Vpřed!) Emmanuel Macron a kandidátka krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová. V nedělním prvním získal Macron 23,75 procenta hlasů a Le Penová 21,53 procenta. Konečné výsledky zveřejnilo francouzské ministerstvo vnitra, informoval o nich deník Le Figaro.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Francie si ve druhém kole vybere mezi Le Penovou a MacronemVideo: Reuters

 
Článek

Třetí skončil s 19,91 procenta hlasů zástupce republikánů François Fillon a jen těsně za ním se s 19,64 procenta umístil kandidát krajní levice Jean-Luc Mélenchon. Pátou příčku obsadil socialista Benoit Hamon, pro něhož hlasovalo jen 6,35 procenta zúčastněných voličů. To je nejhorší výsledek socialistů v prezidentských volbách za několik desítek let.

Foto: Novinky.cz s použitím Reuters

Výsledek 1. kola francouzské volby prezidenta

Celkem se o prezidentské křeslo v prvním kole ucházelo 11 kandidátů, volební účast činila 78,69 procenta. To je o něco méně než v předchozích prezidentských volbách v roce 2012, kdy v prvním kole přišlo hlasovat 80,42 procenta voličů.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Emmanuel Macron zdraví své příznivce před povolebním projevem.

Macron se vyjádřil už prvním odhadům, podle nichž vedl. „Francouzi vyjádřili svou touhu pro změnu. Otáčíme stránku v politických dějinách Francie,” řekl agentuře AFP.

Později v povolebním projevu slíbil, že se stane prezidentem „ochráncem”. „Vyslyšel jsem vaše přání po změně,” prohlásil před davem svých příznivců v Paříži. Výzvou je podle něho skoncovat se systémem, který nebyl podle něho přinést řešení za posledních 30 let. Zdůraznil, že chce využít nových tváří k vybudování „nové parlamentní většiny”. Stejně tak chce být prezidentem „vlastenců” proti „hrozbě nacionalismu”.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Marine Le Penová vítá po prvním kole francouzských prezidentských voleb své příznivce.

Le Penová řekla, že považuje svůj postup do dalšího kola za historický výsledek. Vyzvala všechny vlastence, aby ji podpořili. V sázce je podle ní přežití Francie. „Nastal čas osvobodit francouzský lid z područí arogantních elit. Jsem lidová kandidátka,“ řekla Le Penová.

Velké strany ostrouhaly

Agentura AP k pravděpodobnému výsledku prvního kola poznamenala, že je to poprvé v historii, kdy do druhého kola nepostoupil kandidát žádné z velkých zavedených politických stran.

Francois Fillon už uznal svou porážku a vyzval své voliče, aby ve druhém kole podpořili Emmanuela Macrona. I socialista Benoît Hamon uznal porážku, přijal za ní osobní odpovědnost a vyzval své voliče, aby ve druhém kole podpořili Emmanuela Macrona.

Levicový radikál Mélenchon, který neprošel do druhého kola, odmítl podpořit jednoho z jeho dvou postupujících soupeřů. Apeloval na svých 450 000 voličů, aby jednali podle vlastního svědomí.

Jednoznačnou podporu získal Macron také z Bruselu, mimo jiné od předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera či šéfky unijní diplomacie Federiky Mogheriniové. Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel věří, že Macron ve druhém kole "ukáže pravicovému extremismu, populismu a euroskepticismu, kde je jejich místo". Předseda opoziční Sociálnědemokratické strany Martin Schulz doufá, že Macron přesvědčivým rozdílem porazí "protievropskou a otevřeně rasistickou Marine Le Penovou".

Český premiér Bohuslav Sobotka prvotní odhady výsledků prvního kola francouzských prezidentských uvítal:

Ve vítězném tandemu se sešli zcela protichůdní kandidáti. Exministr hospodářství (2014-2016) Macron chce přijít s liberálními recepty pro sešněrované ekonomické prostředí. V zahraničí politice se pak hlásí k tradičnímu spojenectví se Západem a dalšímu budování EU. Naopak osmačtyřicetiletá Le Penová chce zavádět ochranářská opatření, uzavřít hranice, tvrdě omezit imigraci a opustit eurozónou, či celou EU.

Anketa

Kdo by získal váš hlas v druhém kole francouzských prezidentských voleb?
Emmanuel Macron
22,5 %
Marine Le Penová
77,5 %
Celkem hlasovalo 9611 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám