Hlavní obsah

Podezřelý z útoku v Dortmundu byl členem IS, mluvil po telefonu o bombě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Šestadvacetiletý Iráčan Abdal Básit, podezřelý z úterního útoku na autobus s fotbalisty Borussie Dortmund, byl příslušníkem Islámského státu, uvedla ve čtvrtek německá prokuratura. Do Německa přijel přes Turecko na počátku roku 2016. Nyní skončil ve vazbě, uvedl bulvární list Bild, i když není jasné, zda se na útoku skutečně podílel. Podle německého časopisu Der Spiegel se nedávno po telefonu bavil o náloži.

Foto: Carsten Linhoff, ČTK/AP

Autobus poničený útokem

Článek

„Vyšetřování dosud neposkytlo žádný důkaz, že se stíhaný podílel na útoku,“ uvedla generální prokuratura.

Vyšetřovatelé ale podle Bildu dodali: „Stíhaný je podezřelý, že se nejpozději koncem roku 2014 přidal v Iráku k takzvanému Islámskému státu. Podle zjištění vedl oddíl o asi deseti lidech. Úkolem jednotky bylo připravovat a provádět únosy, vydírat a zabíjet. V březnu 2015 odjel do Turecka a odtamtud pokračoval na začátku roku 2016 do Německa. I z Německa udržoval kontakty se členy IS.“

Iráčanovi podle časopisu Der Spiegel před několika dny neznámý hlas v telefonu řekl: „Nálož je připravena.” Hovor byl odposloucháván.

Jeden z vyšetřovatelů deníku Süddeutsche Zeitung řekl, že trojici bomb podle jeho názoru sestavoval profesionál. Vzhledem k tomu, že v nich byly kovové součástky, musel počítat s tím, že útok může někoho zabít. Bomby odpálil pachatel nejspíš elektronicky na dálku.

Deštník z hotelu

Druhý zadržený, osmadvacetiletý Němec al-Z., se na útoku nepodílel. „Podezření se nepotvrdilo," uvedla ve čtvrtek mluvčí nejvyššího státního zastupitelství. Do hledáčku policistů se dostal náhodou. Policisté v úterý k jeho bytu přijeli kvůli údajné hádce v domácnosti. Jeden z nich si přitom všiml deštníku s logem hotelu, v němž fotbalisté Dortmundu přebývali.

Zadržen byl, když spal doma a své dítě držel za ruku.

Vyšetřovatelé nadále zkoumají trojici dopisů, které kdosi nechal u místa činu. Požaduje se v nich, aby Spolková republika stáhla průzkumné letouny Tornado využívané v boji proti Islámskému státu (IS) a aby uzavřela základnu amerických vojsk v západoněmeckém Ramsteinu. Dokud se tak nestane, „všichni nevěřící herci, zpěváci, sportovci a všichni prominenti v Německu a dalších křižáckých zemích budou na listině smrti Islámského státu”.

Matoucí je už sama existence dopisů, protože Islámský stát se k útokům hlásí jiným způsobem. Zvláštní je i požadavek na stažení amerických vojsk z Ramsteinu, který se dosud ze strany IS neobjevil.

Podivné chyby v dopise

List Die Welt upozorňuje i na gramatickou stránku německy psaného textu, v němž se objevuje řada gramatických chyb, třeba v psaní malých a velkých písmen. Složitější slova jsou naproti tomu psaná bezchybně.

Úřady i z těchto důvodů zatím nevylučují žádnou možnost. Mohlo jít o útok IS nebo osoby s organizací sympatizující. Prověřují se ale i možnosti útoku pravicových nebo levicových radikálů či extremistických výtržníků.

Autobus s fotbalisty bundesligového Dortmundu v úterý večer cestou na domácí zápas čtvrtfinále Ligy mistrů s Monakem poškodily tři exploze. Zranění ruky při nich utrpěl španělský obránce Marc Bartra, který byl převezen do nemocnice, kde se podrobil operaci. Zraněn byl i jeden z policistů, který autobus doprovázel. V zápase přeloženém na středu Borussia prohrála s Monakem 2:3.

Reklama

Výběr článků

Načítám