Hlavní obsah

Británie chce obnovit styk s Ruskem, Johnson se chystá do Moskvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Nástup Donalda Trumpa do čela Spojených států přiměl Velkou Británii vystupující z Evropské unie ke změně přístupu k Rusku a jeho hlavě Vladimiru Putinovi. Tvrdí to britský list The Independent, který upozornil na připravovanou návštěvu britského ministra zahraničí v Moskvě.

Foto: Yves Herman, Reuters

Britský ministr zahraničních věcí Boris Johnson

Článek

„Britská vláda se diskrétně obrací k Moskvě ve snaze zlepšit narušené vztahy,“ napsal britský deník, podle něhož se ministr zahraničí Boris Johnson chystal na cestu do Moskvy už v březnu, ale plány narušilo přesunutí termínu summitu šéfů diplomacií členských států NATO.

Datum bylo posunuto kvůli hrozící neúčasti nového amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona, jenž chtěl být u schůzky svého prezidenta Trumpa s čínským Si Ťin-pchingem.

„Očekává se však, že (Johnsonova) návštěva se uskuteční za pár týdnů,“ napsal Independent. Má se jednat o první cestu šéfa britské diplomacie v Moskvě po pěti letech.

Důvod je podle listu nasnadě. Ačkoliv se zástupci nové vlády ve Washingtonu zatím ve svých prohlášeních staví vůči Rusku tvrdě, v diplomatických kruzích se předpokládá, že je to jen dočasná nutnost kvůli prošetřování možných styků Trumpova okolí s ruskou stranou před loňskými volbami. Předpoklad je takový, že to pomine a přijde fáze sbližování se Washingtonu s Moskvou, na kterou dosud Západ uplatňuje sankce, zvlášť kvůli anexi Krymu a zvlášť kvůli konfliktu na Donbasu.

Očekává se, že Johnson bude v Rusku hovořit o škále témat od islamistického terorismu po Sýrii, Ukrajinu a Libyi, napsal Independent.

Reklama

Výběr článků

Načítám