Hlavní obsah

Druhá nálož v petrohradském metru mohla zasáhnout až dvě stě lidí

Petrohrad

Druhou nálož, kterou zanechal atentátník z Petrohradu Akbaržon Džalilov na stanice Ploščaď vosstanija mohla zabít a zranit až dvě stě lidí. Uvedl to dozorčí stanice pro stanici Rossija 24. Pátrání po spojení petrohradského atentátníka s extremisty zatím nic nepřineslo.

Foto: Reuters

Atentátník Akbaržon Akramdžanovič Džalilov na fotografii z průkazu

Článek

„Byl jsem na obchůzce stanice. Našel jsem (podezřelý) předmět a hned o něm informoval. Bylo to na přestupu (na jinou linku). V tomto místě je největší koncentrace lidí, 150 až dvě stě,“ řekl dozorčí Albert Sibirskij.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Těsně po výbuchu se lidé snažili dostat ze zničeného metraVideo: Reuters

Nálož ale nevybuchla, ačkoliv k ní byl připojen mobilní telefon a dala se odpálit na dálku. Úřady zatím neuvedly, proč k explozi nedošlo. Zatím není jasné, zda selhala rozbuška, nebo atentátník nezavolal.

 Atentátník na sebe nijak neupozornil

Atentátník Akbaržon Džalilov měl čistý trestní rejstřík. Nikdy nevzbudil pozornost policie ani v Rusku, ani v rodném Kyrgyzstánu. Uvedly to agentury TASS a Interfax.

„Jeho jméno nebylo na seznamu extremistů v databázi tajných služeb,” sdělil zdroj agentury TASS. Džalilov podle něj nikdy nebyl zadržen za žádný přestupek: „Jakmile se stal ruským občanem, nebyly s ním žádné problémy. Občanství dostal legální cestou.”

Foto: ČTK/AP

Metro ve stanici Těchnologičeskij institut

„Předpokládaný pachatel teroristického útoku, který se v Kyrgyzstánu jen narodil, ale měl ruské občanství a pas, silové orgány nikdy nepovažovaly za člena nábožensko-extremistických organizací,“ řekl Interfaxu zdroj z kyrgyzské vyšetřovací služby.

„V březnu přijel do Oše jen na deset dnů. Za tak krátkou dobu je nemožné naverbovat a vycvičit člověka pro teroristický útok. Pravděpodobně se Aberžon dostal pod vliv radikálů v Rusku a domů se mohl přijet jen rozloučit, protože se už připravoval k tomu, co udělal.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: K místu neštěstí v Petrohradě nosí lidé květiny, památku obětí uctil i prezident PutinVideo: Reuters

Ruská policie už dříve uvedla, že mladík neletěl přímo do Petrohradu, ale volil trasu přes Moskvu, což by mohlo naznačovat, že tam byl někdo, kdo ho řídil. Možnost, že měl komplice, naznačoval i výsledek prohlídky Džalilovova bytu, kde se nenašly žádné výbušniny. Mohl je od někoho dostat.

Ruské úřady také prověřují, zda se neradikalizoval už loni. „Podle předběžných informací mohl být napojený na syrské radikály. Zjišťujeme, zda nebyl v Sýrii a nezúčastnil se tam bojů,” citovala svého informátora agentura TASS.

Foto: www.vk.com/spb_today, ČTK/AP

Vlak metra poničený výbuchem

Kyrgyzské úřady už dříve zmínily, že mnozí z těch, kteří se dostali pod vliv muslimských radikálů a odjeli bojovat do Sýrie, byli často mladí muži, kteří odjeli do Ruska za prací. Vzdálenost od domova a nevyřešené sociální problémy je nahnaly do rukou extremistů.

Ředitel střední školy, kde Džalilov studoval, Interfaxu řekl, že byl „velmi ochotný žák, ale měl měkký charakter“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám