Hlavní obsah

Manžel prošel, mě s dětmi zadrželi. Afghánka chce za manželem do Německa

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

Letifa z Afghánistánu chce se svými dvěma dětmi za manželem do Německa, ale zatím uvízla v uprchlickém táboře v srbském městě Subotica, které se nachází u hranic s Maďarskem. „Pokusím se dostat do Maďarska a odtud dál do Německa. Požádám na hranicích oficiálně o azyl,“ řekla Právu. Letifa ví, že Maďarsko od úterý zpřísnilo podmínky pro vstup do země, ale doufá, že azyl dostane a setká se s manželem.

Manžela pustili, mě s dětmi zadrželi. Reportáž z tábora na maďarské hraniciVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

„Z Afghánistánu jsme vyrazili společně s manželem, ale Turci nás s dětmi deportovali zpět a pokračovat mohl jen manžel. Doufám, že se za ním brzo dostaneme a budeme opět spolu,“ neztrácí naději Letifa.

Foto: Právo

V uprchlickém táboře je momentálně 130 lidí. Jejich počet v posledních dnech kolísá mezi 120 a 150. „Existuje pořadník, na jehož základě se migranti dostanou do tranzitních zón umístěných přímo na hranici. Zde mohou požádat o azyl a musí se tam zdržovat až do vyřízení jejich žádosti,“ upozorňuje Safet Resulbegovič z vedení tábora v Subotici.

Tuto možnost využívají především rodiny s dětmi, které nechtějí riskovat ilegální přechod hranice. „Jsme tady už sedm týdnů. Věřím, že v nejbližších dnech dostaneme možnost podat žádost o azyl v Maďarsku,“ potvrdil Asaf z Afghánistánu, který je v táboře s manželkou a čtyřmi dětmi.

Do Maďarska už si netroufnou

Nikdo z dočasných obyvatel uprchlického tábora v Subotici už neuvažuje o ilegálním přechodu hranice. „Víme, že Maďaři jsou velmi přísní. Bojíme se, že nás chytí a zbijí,“ říká muž z Iráku, který nechtěl prozradit své jméno.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Tvrdí, že některé jeho známé maďarští policisté zmlátili. „Půjdeme raději přes Rumunsko nebo přes Chorvatsko,“ dodává.

Hussejn z Iráku je s rodinou v uprchlickém táboře v Subotici už pět měsíců.

„Stále věřím, že se do Evropské unie dostaneme legálně. Požádáme v Maďarsku o azyl. Informovali nás, že Maďarsko zpřísnilo podmínky pro udělení azylu a budeme muset počkat na vybavení žádosti přímo na hranicích. Říkali mi, že to tam vypadá, jako ve vězení. Pro děti to nebude dobré,“ neskrývá obavy Hussejn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám