Hlavní obsah

Macron už dostihl Le Penovou a ve druhém kole ji porazí, naznačuje průzkum

Paříž

Jasným favoritem francouzské prezidentské volby je bývalý člen socialistické vlády, nyní nezávislý centrista Emmanuel Macron. Vyplývá to z čerstvého a jednoho z nejrozsáhlejších předvolebních průzkumů vůbec. Ten si nechal zpracovat deník Le Monde na vzorku 14 300 respondentů. Na druhém místě by se podle průzkumu umístila předsedkyně krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová.

Foto: Philippe Laurenson, Reuters

Emmanuel Macron je favoritem celé volby.

Článek

Le Penová, která dlouhou dobu vedla a zdálo se, že první kolo prezidentských voleb vyhraje, by podle nynějšího průzkumu Le Monde/Cevipof získala 25 procent hlasů, stejně jako Macron.

Ve druhém kole by ale nezávislý centrista svou soupeřku porazil poměrem 61 ku 39 procentům.

Konzervativní kandidát Francois Fillon, který byl původně favoritem druhého kola, a jevil se tedy jako nejpravděpodobnější vítěz celé volby, by podle výzkumu pro deník Le Monde se ziskem 17,5 procenta skončil až na třetím místě.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Marine Le Penová byla donedávna favoritkou prvního kola. Náskok ale ztratila

Vaz Fillonovi zlomil skandál kolem neoprávněného vyplácení stovek tisíc eur manželce a synovi, které platil ze státních peněz za minimální odvedenou práci, konstatovala agentura Reuters.

Na Fillona se dotahuje s 15 procenty kandidát radikální levice Jean-Luc Mélenchon, jenž doposud patřil rovněž spíše k beznadějným aspirantům na prezidentskou funkci.

Foto: Philippe Laurenson, Reuters

Francois Fillon vinou skandálu v Elysejském paláci nejspíš nezasedne

Na 64 procent dotazovaných v průzkumu prováděném mezi 31. březnem a 2. dubnem odpovědělo, že má jasno v tom, koho volit. To je o pět procent víc než v předchozím průzkumu.

Pokud jde o rozhodnutí jít volit, odpovědělo kladně 65 procent respondentů.

Na francouzského prezidenta letos kandiduje celkem 11 politiků, kteří získali potřebných alespoň 500 podpisů od volených zástupců. Dvoukolová prezidentská volba se koná 23. dubna a 7. května. Všech 11 kandidátů se v úterý večer sejde v televizní debatě, připomněla ČTK.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám