Hlavní obsah

Muž z kamer v Petrohradě neútočil

– Petrohrad • Aktualizováno

Ruská policie podezírá z pondělního pumového útoku v Petrohradě sebevražedného atentátníka ze střední Asie, který měl vazby na radikální islamisty. Napsala to agentura Interfax s odvoláním na informované vyšetřovatele. Původně hledaný muž zachycený kamerami je zřejmě nevinný.

Foto: Ruslan Shamukov, Reuters

Policie u stanice Technologický institut v Petrohradě

Článek

Vyšetřovatelé se domnívají, že pachatelem krvavého teroristického útoku je třiadvacetiletý muž původem z nespecifikované středoasijské země. Bombu, která explodovala mezi dvěma stanicemi metra, měl muž v batohu na zádech, uvedla agentura Interfax.

Policie pátrá po druhé osobě, jež nechala v jiné stanici nefunkční nálož, kterou policisté zlikvidovali.

Výbuch v petrohradském metru, záběry z nástupiště

Agentura Interfax původně s odkazem na zdroj blízký vyšetřování napsala, že kamery v metru zachytily údajného původce výbuchu.

Některé ruské weby také snímek z kamer přetiskly. Podle ruských novinářů, kteří se odvolávali na své zdroje v bezpečnostních službách, šlo o muže „neslovanského“ vzhledu s pokrývkou hlavy, která je běžná v „jižních regionech“.

Tento člověk se však podle pozdější zprávy Interfaxu sám přihlásil na policii, aby prokázal svou nevinu.

Foto: twitter Fontanka_spb

Další snímek údajného atentátníka v petrohradském metru.

K výbuchu, který si vyžádal přes deset obětí, došlo mezi stanicemi Senné náměstí (Sennaja ploščaď) a Technologický institut (Těchnologičeskij institut). Výbuch si vyžádal jedenáct mrtvých a téměř 50 zraněných. Nálož, která nevybuchla, byla objevena ve stanici Náměstí povstání (Ploščaď vosstanija).

Podle rozhlasové stanice Echo Moskvy byla trhavina smíchána s kovovými předměty, aby ničivý účinek byl co nejvyšší.

Prezident Putin oznámil, že bezpečnostní složky pracují na zjištění příčiny exploze. Metro v Rusku bylo v uplynulých letech opakovaně terčem pumových útoků a většinou je organizovali islámští extremisté z Kavkazu. Po ruském vpádu do Sýrie však Rusku hrozí také útoky od zastánců tzv. Islámského státu, který také stál za předloňským atentátem na ruské civilní letadlo nad Sinají.

Reklama

Výběr článků

Načítám