Hlavní obsah

Atentát na ruský airbus nad Sinají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters
Článek

Od roku 2012 páchala atentáty na Sinajském poloostrově i v dalších oblastech Egypta salafistická skupina Ansar Bait al-Makdis ( أنصار بيت المقدس‎, občas označovaná také ze Ansar Jerusalem) vedená Egypťanem abú Usámou Masrím (أبو أسامة المصري‎). Ta po vyhlášení chalífátu slíbila věrnost abú Bakrovi Bagdádímu a v listopadu 2014 se přetransformovala v Sinajskou provincii Islámského státu.

Většina útoků mířila na příslušníky egyptských bezpečnostních složek, ačkoli skupina podnikla i několik útoků na Izrael. Také 16. února 2014 přepadla autobus s turisty u Taby, přičemž zabila tři Jihokorejcke a egyptského řidiče.

Foto: Reuters

Airbus Kogalymavie, který se zřítil na Sinajský poloostrov

Naprostá většina jejích akcí měla lokální charakter bez mezinárodního přesahu, což se změnilo 31. října 2015, když se během návratu z Šarm aš-Šajchu do Petrohradu se zřítil u Hosny na Sinajský poloostrov Airbus A321 ruských aerolinek Kogalymavia operujících pod obchodní značkou Metrojet. Zahynulo všech 224 lidí na palubě, především ruských turistů.

Z analýzy trosek vyplynulo, že se stroj zřejmě stal terčem pumového atentátu. Protože trosky pokrývaly plochu skoro 20 km čtverečných, bylo jasné, že se letoun rozpadl ve vzduchu. Záběry trosek s vně vykřiveným potahovaným plechem podle expertů naznačovaly, že na palubě letounu došlo k výbuchu.

Foto: Reuters

Vyhnutí plechu v zadní části trupu ven naznačuje možnost exploze na palubě letadla. Vnitřní část plechu je natřena šedozeleným primerem.

K útoku se 4. listopadu na Twitteru přihlásil emír Sinajské provincie Islámského státu Usáma al-Masrí: „Zemřete v hněvu. Jsme jediní, kdo to (letadlo) s božím požehnáním sundal. A s božím požehnáním, jednoho dne ukážeme jak.“

Radikálové ze Sinaje však už v den pádu stroje dávali najevo, že „letadlo sundali“, nebralo se to však vážně, protože jejich prohlášení bylo mylně interpretováno jako sestřelení letadla, k čemuž neměli prostředky.

Předseda ruské tajné služby FSB Alexandr Bortnikov 17. listopadu oznámil, že se stroj stal terčem atentátu. O den později časopis Islámského státu Dábik zveřejnil fotografie údajné bomby v plechovce sody.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry na trosky zříceného letadla

Egyptští vyšetřovatelé ale opakovaně popírali, že by se airbus Kogalymavie stal terčem atentátu, připustili to až počátkem roku 2016.

Útok byl zřejmě odvetou za zapojení Ruska do války v Sýrii.

Atentát vyvolal značné pochybnosti o schopnostech Egypta zajistit bezpečnost turistů i letišt, což vedlo k poklesu cest turistů do země.

Články k tématu