Hlavní obsah

Bratr džihádistky útočící na policistku se pokusil v Německu zapálit nákupní středisko

– Berlín

Německá prokuratura obvinila z pokusu o vraždu 18letého Němce s marockými kořeny Saleha S. V Hannoveru hodil dva Molotovovy koktejly v nákupním středisku, aby zabil “nevěřící“. Salehova o dva roky mladší sestra Safia zase pobodala policistku.

Foto: Polizeidirektion Hannover

Odsouzená Safia S., vraždit se pokoušel i její bratr.

Článek

Saleh podle vyšetřovatelů vhodil loni 5. února do vchodu hannoverského nákupního centra dvě zápalné láhve. Hořlavina, kterou byly lahve naplněny, se ale nevzňala, a nikdo nebyl zraněn.

Prokuratura uvedla, že Saleh sympatizoval s teroristickými skupinami, jako je Islámský stát.

Jeho sestra Safia byla odsouzená k šestiletému vězení za útok nožem na policistku, kterou loni na nádraží bodla do krku. Uvedla, že jednala jménem Islámského státu, její akce je proto považována za první útok v Německu provedený ve jménu této radikální organizace.  [celá zpráva]

Další dva útoky, u nichž stál v pozadí Islámský stát, se staly loni v létě, kdy dvojice teroristů zaútočila v bavorských městech Ansbach a Würzburg. V obou případech si akce vyžádaly několik zraněných. K Islámskému státu se hlásil také Tunisan Anis Amri, který při prosincovém útoku na vánoční trh v Berlíně zabil 12 lidí včetně Češky a další desítky osob zranil.

Afghánce obvinili za zločiny spáchané v jeho vlasti

Německá prokuratura podle čtvrtečního sdělení ve čtvrtek obvinila 21letého Afghánce Hekmata T. z členství v Tálibánu, z šesti pokusů o vraždu kvůli útokům na policisty v jeho vlasti a porušení zákona o držení zbraní.

Prokuratura tvrdí, že Afghánec se k Tálibánu přidal v roce 2013, jeho řady pak na začátku roku 2014 opustil. Podle vyšetřovatelů se podílel nejméně šesti útoky na policisty, během čtyř přepadení figuroval jako nosič munice, při dalších dvou rovněž střílel. Zda při tom na straně afghánských bezpečnostních sil došlo k úmrtím či zraněním, jasné není.

Zadržen byl v prosinci. Z prohlášení, které nyní prokuratura na svém webu zveřejnila, nevyplývá, pod jakým statusem 21letý afghánský občan v Německu pobývá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám