Hlavní obsah

Dívka v Německu útočila jménem Islámského státu, jde na šest let do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celle
Aktualizováno

Soud v Německu ve čtvrtek uložil trest šesti let vězení teprve šestnáctileté dívce, která loni jménem Islámského státu napadla policejní hlídku a pobodala policistu. Jednalo se o první útok ve jménu této extremistické organizace na půdě Německa.

Foto: Profimedia.cz

Safia S. na archivním snímku.

Článek

Tehdy patnáctiletá Safia S. tvrdila, že její útok byl spontánní. Sdělovací prostředky však upozornily, že se už delší dobu předtím radikalizovala a vychvalovala i teroristy v Paříži, kde bylo zabito 130 lidí. Měla být také ve spojení s osobou v Turecku napojenou na Islámský stát.

Na policisty zaútočila loni v únoru na nádraží v Hannoveru. Kamerové záznamy ukázaly, že středoškolačka s marockými kořeny policejní hlídku pronásledovala a zaútočila, jakmile ji policisté, jimž se zdála být podezřelá, vyzvali, aby jim předložila průkaz totožnosti. Safia vytáhla nůž a vrazila ho policistovi do krku, než ji stačil jeho kolega přemoci.

Safia se později policistovi dopisem omluvila.

Na videu se salafistou 

Server Deutsche Welle upozornil, že na Safiiny radikální názory měla dříve opakovaně upozorňovat její rodina – policie s ní byla v kontaktu v polovině prosince 2015 a pak znovu o měsíc později. Dívka se také pokusila dostat se do Sýrie, kam předtím odešel i její starší bratr. Oba ale zadržely cestou turecké úřady a vrátily do Německa.

Safiini rodiče tvrdí, že dívka nevyrostla v prostředí radikálů a kromě toho, že věří v boha, chová se jako ostatní její vrstevnice, ráda sama sebe fotí, poslouchá Justina Biebera. Přesto se právě v mešitě, kam chodila každý pátek, poprvé setkala s extremismem prezentovaným německým salafistou Pierrem Vogelem. V roce 2008 teprve sedmiletá Safia stanula po jeho boku při natáčení propagačního videa.

Kromě Safie byl ve čtvrtek odsouzen také dvacetiletý Muhammad Hasan, který má syrské kořeny a o připravovaném útoku věděl. Soud mu uložil trest v délce dvou a půl roku vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám