Hlavní obsah

Opoziční vůdce Navalnyj dostal pokutu 20 000 rublů a patnáct dní vězení

– Moskva • Aktualizováno

Tverský soud poslal v pondělí na patnáct dnů do vězení opozičního vůdce Alexeje Navalného, protože neuposlechl pokynů police, když ho v neděli zadržela při rozhánění demonstrace, uvedla agentura TASS. Ještě předtím byl uznán vinným z rušení veřejného pořádku a organizování masových akcí, za což dostal pokutu 20 tisíc rublů (8700 Kč).

Foto: Tatyana Makeyeva, Reuters

Alexej Navalnyj u soudu

Článek

Navalnyj byl zadržen hned na začátku nedělního protestu na Puškinově náměstí, podle úřadů byla akce nelegální. Demonstranti se sešli na místě, kde chtěli demonstraci pořádat, k čemuž nedostali svolení. Jiná místa - park Sokolniky a oblast Marjino - podle úřadů organizátoři protestu odmítli.

Podle policejní protokolu byl Navalnyj zadržen, protože odmítl z demonstrace odejít,  a bránil se tomu. Navalnyj se hájil, že jednal v souladu se zákonem a jeho obhajoba zvažuje odvolání.

Verdikty mohou mít ale pro Navalného vážnější následky, protože  v případě kauzy Yves Rocher Vostok dostal na konci prosince 2014 podmínečný trest 3,5 roku. Odsouzen byl za údajnou zpronevěru 27 miliónů rublů, i když firma popírala, že by utrpěla jakoukoli škodu.

Policie přiznala, že při protestech zadržela v Moskvě 600 lidí, uvedl TASS. The Washington Post uvádí dvojnásobný počet. Podle oficiálních údajů se protestů v Moskvě zúčastnilo na 8000 lidí.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného eskortují k soudu

Před demonstrací zveřejnil Navalnyj, který vede svou protikorupční nadaci,  informaci o majetku premiéra Dmitrije Medvěděva, který podle něj nezískal legálně, ale mělo jít o korupční dary.

Zadrženo bylo i třináct lidí z Navalného kanceláře.

Masové zatýkání vyvolalo po celém světě protesty vlád a výzvy k propuštění zadržených ze strany EU i USA.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám