Hlavní obsah

Bezprecedentní nejistota. Skoro polovina Francouzů neví, koho volit

– Paříž

Do prezidentských voleb ve Francii chybí měsíc a téměř polovina voličů si pořád není jista, pro koho hlasovat. Z průzkumu agentury Odoxa pro rozhlasovou stanici Franceinfo vyplynulo, že o svém favoritovi stále nemá úplně jasno 43 procent lidí. Agentura Reuters to v pátek označila za výraz „bezprecedentní nejistoty“ v zemi galského kohouta.

Foto: Robert Pratta, Reuters

Mírným favoritem voleb je centrista Emmanuel Macron.

Článek

„Míra voličské nejistoty ohledně kandidátů je zcela výjimečná,“ poznamenala agentura.

Poslední ankety ukazují, že v prvním kole mají největší šanci na úspěch centrista Emmanuel Macron a protiimigrantská a protiunijní Marine Le Penová, přičemž ve druhém kole by Macron svoji soupeřku spíše porazil.

Teď ale z průzkumu Odoxy vyplynulo, že zatímco voliči Le Penové a konzervativce Françoise Fillona jsou o svém kandidátovi docela přesvědčeni – u Le Penové je to 60 procent voličů, u Fillona 57, tak za Macronem už tak neochvějně nestojí. Nezvratně o něm má jasno jen 47 procent jeho nynějších podporovatelů. Další dva významnější kandidáti ze zbylých osmi jsou na tom ještě hůř.

První kolo volby se uskuteční 23. dubna a v pravděpodobném případě, že žádný z kandidátů nezíská přes polovinu hlasů, bude druhé kolo následovat 7. května.

Anketa

Máte zcela jasno v tom, koho volit do Sněmovny?
Ano
77,1 %
Ještě ne, ale volit půjdu
17,4 %
Nepůjdu volit
5,5 %
Celkem hlasovalo 3207 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám