Hlavní obsah

Scotland Yard zveřejnil teroristovo jméno

– Londýn • Aktualizováno

Britští vyšetřovatelé zveřejnili totožnost teroristy z Londýna. Je jím dvaapadesátiletý Khalid Masood. Premiérka Theresa Mayová už dříve řekla, že muž byl narozen v Británii a dříve ho prověřovala MI5. Měl bohatou kriminální minulost.

Foto: Stefan Rousseau, ČTK/AP

Terorista Khalid Masood

Článek

„Policii byl znám a měl pestrou trestní minulost,” prohlásil mluvčí Scotland Yardu.

Masood se podle informací vyšetřovatelů narodil v hrabství Kent a v poslední době se zdržoval v oblasti West Midlands. Disponoval údajně několika různými identitami.

Premiérka Mayová ve čtvrtek britským poslancům přiznala, že Masooda v minulosti prověřovala kontrorozvědka MI5 kvůli podezření na extremismus, ale později případ uzavřela a v nedávné době terorista v hledáčku tajných služeb nebyl. [celá zpráva]

Scotland Yard k tomu připojil, že Masood měl také u policie záznam kvůli nezákonnému držení zbraní. Poprvé se atentátník dostal do problémů se zákonem v listopadu 1983, posledního známého provinění se dopustil v roce 2003, kdy byl přistižen s nožem nepovolené velikosti.

Podle listu The Guardian Masood nefiguroval na seznamu zhruba 3000 podezřelých radikálů, o nichž britská bezpečnost soudí, že by mohli zaútočit.

"Masood nebyl v současnosti předmětem žádného vyšetřování a nebyly žádné předchozí informace o tom, že by měl v úmyslu spáchat teroristický útok," uvádí se v prohlášení britské policie.

"Nicméně byl znám policii pro celou řadu předchozích rozsudků za napadení, včetně těžkého ublížení na zdraví, držení útočných zbraní a narušování veřejného pořádku," dodali strážci zákona.

Srazil desítky lidí

Masood najel ve středu odpoledne pronajatým autem na Westminsterském mostě v centru Londýna na chodník a srazil tři desítky lidí, z nichž dva zemřeli.

Muž přejel přes celý most a o chvíli později narazil do plotu okolo britského parlamentu. Skrze otevřenou bránu pronikl za plot, kde s nožem napadl neozbrojeného policistu, který právě odcházel z práce, a zabil ho.

Následně byl zastřelen členem ochranky ministra obrany Michaela Fallona.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Reuters a ČTK/AP

Islámský stát ohlásil, že Masood útočil jeho jménem. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Kamera zachytila útok v Londýně

Středeční útok v Londýně, při kterém zahynuli čtyři lidé včetně útočníka, zachytila kamera snímající Westminsterský most. Na něm terorista, jehož identitu...

Výběr článků

Načítám