Hlavní obsah

K teroru v Londýně se přihlásil Islámský stát. Útočil osamělý vlk

Aktualizováno

K teroristickému útoku v centru Londýna se přihlásil Islámský stát (IS). Učinil tak prostřednictvím agentury Amak, která je na hnutí napojena.

Foto: ČTK/AP

Forenzní experti britské policie sbírají před parlamentem v centru Londýna důkazní materiál.

Článek

„Pachatelem včerejších útoků před britským parlamentem v Londýně je voják Islámského státu. Operaci podnikl jako odpověď na výzvy IS k útokům na občany koalice (západních spojenců),“ uvedla Amak v prohlášení.

Britská policie a vláda potvrdily, že se s nejvyšší pravděpodobností jednalo o útok osamělého vlka, podobně jako když útočili radikální islamisté loni v Nice a Berlíně. Také v těchto případech se k masakrům přihlásil Islámský stát a k útoku byla použita auta, v obou případech ukradená. V Nice a Berlíně bylo zabito 97 lidí včetně české občanky.

Útočník na Westminsterském mostě v Londýně a v areálu britského parlamentu zabil tři lidi a následně byl zastřelen policií. Dalších sedm lidí včetně mladé architektky z Rumunska, kterou terorista svým vozem odmrštil přes zábradlí do Temže, je v kritickém stavu.

Premiérka Theresa Mayová uvedla, že Scotland Yard totožnost teroristy zná, ale zveřejní ji později, až pokročí vyšetřování.

Už ve středu ocenili na sociálních sítích útok ve Westminsteru příznivci Islámského státu jako požehnaný, uvedl list Daily Mirror.

Na síti Telegram, kterou radikálové využívají, účastníci tragédii v Londýně hodnotili jako odplatu za britské nálety na pozice Islámského státu v Sýrii a v Iráku. Jeden přispěvatel uvedl, že Velká Británie platí „krví za krev“. Další reagoval na obrázky z útoku slovy: „Naše bitva ve vaší zemi teprve začala.“

Foto: Mapy.cz s použitím Reuters

Útok u britského parlamentu

Reklama

Související články

Kamera zachytila útok v Londýně

Středeční útok v Londýně, při kterém zahynuli čtyři lidé včetně útočníka, zachytila kamera snímající Westminsterský most. Na něm terorista, jehož identitu...

Výběr článků

Načítám