Hlavní obsah

Mayová zahájí odchod z Evropské unie 29. března

– Londýn • Aktualizováno

Britská premiérka Theresa Mayová 29. března oficiálně oznámí Bruselu úmysl své země odejít z Evropské unie. Britské zastoupení při EU již o chystaném kroku informovalo předsedu Evropské rady Donalda Tuska, uvedla podle agentury Reuters mluvčí Mayové.

Foto: Rebecca Naden, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

O odchodu Spojeného království z Evropské unie rozhodlo loni v červnu britské referendum. Přesný termín aktivace článku 50 lisabonské smlouvy o odchodu členské země z evropského bloku ale dosud nebyl znám.

Poté, co Mayová 29. března brexit oficiálně oznámí, začnou samotné rozhovory Londýna a Bruselu o podmínkách, za jakých Spojené království Evropskou unii opustí. Text článku 50 pro krok vystoupení neklade žádné předběžné podmínky, kromě toho, že rozhodnutí členské země musí být v souladu s jejím ústavním pořádkem.

Britský ministr pro brexit David Davis zároveň v pondělí řekl, že cílem vyjednávání bude nové, pozitivní partnerství mezi Británií a jejími přáteli a spojenci v Evropské unii.

"Cíl vlády je jasný: dohoda, která je v zájmu každého národa a regionu v Británii a samozřejmě v celé Evropě - nové, pozitivní partnerství mezi Spojeným královstvím a našimi přáteli a spojenci v Evropské unii," uvedl David Davis.

Tiskový mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas na oznámení Londýna reagoval prohlášením, že vrcholný orgán Evropské unie byl o záměru předem informován a na jednání je připraven. "Na naší straně je všechno připravené," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám