Hlavní obsah

S lepším počasím výrazně stoupá počet migrantů přicházejících do Řecka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecko ohlásilo výrazný nárůst počtu migrantů, kteří na lodích připlouvají na východní ostrovy v Egejském moři. Od pátku do pondělního rána úřady zaznamenaly 443 běženců, zatímco na začátku března činil denní průměr 35 případů. Pobřežní stráž aktuální vývoj přisuzuje dobrému počasí, které nyní v oblasti panuje, napsala agentura DPA.

Foto: Antonio Parrinello, Reuters

Běženci v přístavu, ilustrační foto

Článek

Atény, jak DPA poznamenala, denní vývoj migrace bedlivě sledují v reakci na výhrůžky tureckých politiků, kteří v posledních dnech varovali Evropskou unii, že do Evropy začnou masově vpouštět uprchlíky. [celá zpráva]

Prudké zhoršení vztahů s Ankarou nastalo poté, co Německo a Nizozemsko zakázaly tureckým politikům v tamních diasporách agitace za podporu pro změny turecké ústavy posilující pravomoci prezidenta. [celá zpráva]

EU loni s Tureckem uzavřela dohodu, která prakticky zastavila masovou migraci do Evropy. Například v lednu 2016 přišlo z Turecka do Řecka téměř 67 500 migrantů a uprchlíků, kteří pak cestovali dál do střední Evropy.

Letos v lednu to bylo už jen 1393 běženců, z nichž většina setrvává dohromady s dalšími asi 62 500 lidmi v uprchlických táborech na ostrovech a na řecké pevnině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám