Hlavní obsah

Turecko hrozí Evropě: Pošleme vám 15 tisíc migrantů měsíčně

Ankara
Aktualizováno

Turecko přešlo od provokací k výhrůžkám. Jeho ministr vnitra Süleyman Soylu pohrozil Evropské unii, že Turecko bude cíleně posílat do EU lidi, které nyní zadržuje na základě dohody o výměně migrantů. Mělo by se jednat až o 15 tisíc uprchlíků měsíčně.

Foto: Antonio Parrinello, Reuters

Běženci v přístavu na italské Sicílii

Článek

„Máme readmisní dohodu. Ale říkám ti, Evropo, máš kuráž? Pokud chceš, pošleme každý měsíc 15 tisíc migrantů, které teď zadržujeme. To budeš koukat. Nezapomeň, že v tomhle regionu nemůžeš rozehrát žádnou hru bez ohledu na Turecko,“ prohlásil Soylu podle deníku Hurriyet.

Turkové už přestali přijímat navrácené migranty z Řecka, byť je k tomu zavazuje platná dohoda. [celá zpráva] Evropská unie se s Tureckem dohodla, že bude přijímat uprchlíky, kteří mají právo na azyl, a naopak vracet ty, jež nárok na ochranu nemají. Ankaře za to Brusel slíbil během dvou let tři miliardy eur.

Za vyhrocením vztahů s EU, od níž Turecko požaduje bezvízový styk, stojí mimo jiné spory s Nizozemskem a Německem, kde nemohlo vystoupit několik tureckých politiků, kteří propagují chystané změny ústavy. [celá zpráva] Ankara následně obě země přirovnala k nacistům a fašistům.

Turecký ministr vnitra Süleyman Soylu

Turky čeká v dubnu referendum o zásadním posílení pravomocí prezidenta Recepa Erdoğana. Země se může stát autokratickou prezidentskou republikou a Erdogan by si k tomu rád pomohl i hlasy Turků žijících v západní Evropě. Západním zemím, v čele s Německem a Nizozemskem, se ale takový plán nezamlouvá. Snaží se agitacím na svém území zabránit. [celá zpráva]

Co je vám po tom?

Ankara v této souvislosti hovoří o fašistických praktikách a potlačování svobody slova v EU. Turecký ministr vnitra navíc v pátek nařkl Němce a Nizozemce, potažmo celou Evropskou unii, z toho, že se snaží zasahovat do vnitropolitických záležitostí Turecka.

„Je to naše vnitřní záležitost. Co se staráte? Proč se nám do toho pletete? Vzali jste Turecko do Evropské unie? Podporujete nás v boji proti terorismu? Hrají se tady nějaké hry ve snaze zabránit Turecku, aby bylo v budoucnosti silné,“ prohlásil turecký ministr vnitra Süleyman Soylu.

Pohlídáme Evropu, tvrdí Obrán

Maďarský premiér Viktor Orbán v pátek prohlásil, že jeho země na hranicích vystaví takovou bariéru, přes kterou žádní migranti neprojdou. „Tato bariéra bude schopna zastavit jakoukoli novou vlnu migrantů přicházejících ve směru od Turecka. V Rakousku a Německu mohou lidé klidně spát, Maďaři pohlídají vnější hranice Evropy,“ zdůraznil předseda maďarské vlády.

Orbán kritizoval politiku Evropské unie vůči Turecku. „Rozhodně to není chytrá politika, když vkládáme svou bezpečnost výhradně do rukou Turků, a zároveň je neustále otravujeme, útočíme na ně, kritizujeme je, že nejsou dostatečně demokratičtí,“ konstatoval maďarský premiér.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám