Hlavní obsah

Cestou do Evropy loni zemřelo téměř o třetinu víc migrantů než v roce 2015

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni zemřelo na cestě do Evropy o 27 procent víc migrantů než v roce 2015. Vyplývá to z páteční zprávy Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Zatímco v roce 2015 zdokumentovala 6107 úmrtí běženců, v loňském roce jich bylo 7763. Nejvyšší růst počtu úmrtí IOM zaznamenala v oblasti Středozemního moře. Pašeráci lidí totiž začali více riskovat a přepravují uprchlíky na velmi nespolehlivých člunech.

Foto: ČTK/AP

Převržený člun s migranty

Článek

"Každá loď s migranty, která pluje přes Středozemní moře, pašerákům vydělá obrovské množství peněz. Čím víc lidí se jim podaří dostat na loď, tím víc si vydělají," řekl ředitel centra IOM pro analýzy Frank Lacko.

Ve Středozemním moři podle zprávy loni utonulo 5098 běženců, kteří se snažili přeplavit ze severní Afriky, Turecka a Blízkého východu do Evropy. Tito utonulí tvořili dvě třetiny ze všech úmrtí migrantů v roce 2016.

Ve srovnání s rokem 2015 se tak loni ve Středozemním moři utopilo o 35 procent více migrantů, a to navzdory koordinovanějším záchranným operacím a nižšímu počtu lidí, kteří se na cestu vydali.

Reálný počet úmrtí migrantů ve Středozemním moři však podle IOM může být mnohonásobně vyšší, jelikož většina ztroskotání zůstává nenahlášena.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám