Hlavní obsah

Babišova kauza Bureš na Slovensku nekončí

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenský Ústav paměti národa (ÚPN) podal ústavní stížnost proti verdiktu nejvyššího soudu, že český ministr financí Andrej Babiš (ANO) byl neoprávněně evidován jako agent StB. Novinkám to v pátek potvrdil ÚPN. Ústav se u ústavního soudu domáhá zrušení zmíněného soudního verdiktu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Nemůžeme si dovolit, aby naše minulost byla překreslována kontroverzními soudními rozhodnutími. Pokud bych se s tímto rozhodnutím nejvyššího soudu spokojil, nemohl bych se podívat do očí lidem, kteří za minulého režimu nespravedlivě trpěli,“ uvedl předseda správní rady ÚPN Ondrej Krajňák ve stanovisku zaslaném Novinkám.

Slovenský nejvyšší soud letos v únoru odmítl dovolání ÚPN proti rozsudku odvolacího soudu ve věci evidence Babiše jako agenta StB s krycím jménem Bureš. ÚPN poukazoval na to, že soud nižší instance použil při verdiktu, že Babiš byl evidován neoprávněně, nezákonné důkazy. Těmi měly být svědecké výpovědi bývalých příslušníků StB. ÚPN tvrdil, že tito někdejší pracovníci StB jsou stále vázáni mlčenlivostí ohledně své činnosti, a tento závazek trvá i po skončení služebního poměru.

ÚPN považuje rozhodnutí nejvyššího soudu za nezákonné a je toho názoru, že nejvyšší soud měl dovolání věcně projednat a rozhodnutí nižších soudů z důvodu závažných procesních pochybení zrušit.

Agenty zbavili mlčenlivosti

Ústav upozornil, že nejvyšší soud postupoval nestandardně, když z vlastní iniciativy požádal Ministerstvo vnitra Slovenské republiky o zbavení mlčenlivosti bývalých příslušníků StB, kteří vypověděli ve prospěch Babiše. Tímto postupem chtěl nejvyšší soud podle ÚPN dodatečně napravit nezákonné výslechy uvedených svědků.

Nejvyšší soud rozhodl, že soud nižší instance postupoval v souladu se zákonem. „Týká se to i žádosti o osvobození mlčenlivosti svědků zaslané kanceláři ministra vnitra Slovenské republiky,“ řekl tehdy mluvčí nejvyššího soudu Boris Urbančík.

Soud nižší instance rozhodl, že Babiš byl evidován jako agent v rozporu se skutečným stavem. „Vyplývá to nejen z výpovědí svědků, ale také ze spisů Ústavu paměti národa,“ napsal soud v odůvodnění rozsudku.

ÚPN, který je obdobou českého Ústavu pro studium totalitních režimů a na Slovensku spravuje archivní svazky po StB, kritizoval rozhodnutí slovenských soudů v Babišově případu. „Není spravedlivé, aby příslušníci StB i 27 let po skončení komunistického režimu požívali větší důvěru soudů než důkazy, které máme v archivech, jakými jsou dokumenty, které tito příslušníci sami vytvořili nebo které obsahují stanoviska předních expertů," uvedl ÚPN.

Ústav nadále tvrdí, že Babiš byl veden pod krycím jménem Bureš, a zmínka o něm byla ve dvanácti svazcích StB. Dva svědci, bývalí důstojníci StB u soudu řekli, že zpráva o Babišově získání coby agenta nebyla pravdivá, případně že s StB spolupracoval nevědomě.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda hnutí ANO a kandidát na ministra financí Andrej Babiš

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám