Hlavní obsah

V Německu se to hemží tureckými agenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Turecké tajné služby před dubnovým referendem o zásadním posílení pravomocí tureckého prezidenta Recepa Erdogana usilovně pracují na ovlivnění početné turecké menšiny žijící v Německu. Podle agentury DPA o tom ve středu informovala civilní kontrarozvědka, s tím, že špionážní aktivity představují hrozbu.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Vlaječka na podporu tureckého prezidenta Recepa Erdogana na mítinku tureckého premiéra Binali Yildirima v německém Oberhausenu. Text říká: Učit se od Erdogana znamená učit se vítězit.

Článek

„Už delší dobu sledujeme, že konflikty v Turecku mají dopady i na bezpečnostní situaci v Německu,“ varoval šéf kontrarozvědky Hans-Georg Maassen.

Tyto aktivity, které podporuje vláda v Ankaře, zahrnují špehování odpůrců tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, pokusy o ovlivňování, ale také propagandistické a dezinformační kampaně.

Turečtí ministři se snaží v Německu veřejně agitovat na podporu ústavních změn, německá města ale jejich vystoupení opakovaně ruší, což vyvolalo vážnou diplomatickou rozmíšku mezi Berlínem a Ankarou. [celá zpráva]

V Německu také stoupá napětí mezi nacionalistickými Turky a příznivci Strany kurdských pracujících (PKK). A dělicí linie mezi různými tábory v Turecku se přitom podle šéfa kontrarozvědky odráží i ve vztazích v německé společnosti. Příznivci i odpůrci prezidenta Erdogana prý vytvářejí silný potenciál nebezpečí.

V Německu žijí asi tři milióny Turků, přičemž právo hlasovat v dubnovém referendu má přibližně polovina z nich.

Reklama

Výběr článků

Načítám