Hlavní obsah

Po alpském fénu hrozí v Rakousku a Švýcarsku pád lavin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli silnému a teplému větru, takzvanému fénu, panuje ve Švýcarsku a na západě Rakouska zvýšené riziko pádu lavin. V sobotu rychlost větru dosahovala ve vyšších polohách až 160 kilometrů za hodinu a v okolí Bodamského jezera zvýšil fén teplotu až na 20 stupňů Celsia, napsala agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Lavinová služba spolkové země Tyrolsko varuje, aby se milovníci zimních sportů, kteří se pohybují ve výšce nad 2000 metrů nad mořem, dali pozor na laviny. Strhnout ji může jediný neopatrný sportovec. Stejné varování platí i ve Vorarlbersku a na řadě míst Švýcarska.

V tyrolském masivu Kaisergebirge se v neděli do třísetmetrové hloubky zřítil německý alpinista, kterého z rovnováhy vyvedla právě malá lavina. Pád přežil s těžkým zraněním.

Alpský fén v sobotu zasáhl podstatné části Švýcarska a západní Rakousko. Na vrcholku hory Gornegrat u Zermattu dosahovaly poryvy rychlosti až 180 kilometrů za hodinu. Kvůli silnému větru musela řada lyžařských středisek zastavit vleky a lanovky. Dočasně nefungovala ani trajektová doprava na Bodamském jezeře.

Teplý vítr známý jako alpský fén se nejčastěji vyskytuje na severních svazích Alp a dochází při něm k dočasnému zvýšení teplot. Radost z něj nemají zejména hoteliéři a provozovatelé lyžařských areálů, protože způsobuje rychlé tání sněhu.

Razantní ochlazení

Meteorologové ale varují, že po teplém počasí přijde razantní ochlazení. Teploty klesnou pod 10 stupňů, v nížinách bude pršet a od poloh nad 500 metrů nad mořem bude opět sněžit.

Vydatnou sněhovou nadílku může čekat především Rakousko. Na některých místech Ötztalských Alp napadlo už v noci na neděli až 50 centimetrů čerstvého sněhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám