Hlavní obsah

Irský premiér chce v dohodě o brexitu zmínku o sjednoceném Irsku

– Brusel

Irský premiér Enda Kenny požaduje, aby dohoda o odchodu Velké Británie z Evropské unie obsahovala ustanovení o návratu Severního Irska do Unie v případě sloučení s Irskem. Ve čtvrtek to uvedl server listu The Guardian.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Irský premiér Enda Kenny s předsedou Evropské komise Jean-Claudem Junckerem

Článek

Kenny po jednání s předsedou Evropské komise Jean-Claudem Junckerem a vyjednavačem pro brexit Michelem Barnierem v Bruselu řekl, že je důležité, aby podmínky plynoucí z Velkopátečních dohod urovnávajících vztahy mezi Severním Irskem, Irskem a Británií, byly obsaženy v dohodě o brexitu, ať už bude mít jakoukoliv podobu.

„Jinými slovy - pokud by někdy v budoucnu mělo dojít ke sjednocení, měl by mít sever Irska usnadněn návrat k členství v Evropské unii. Chceme takové ustanovení vložit do vyjednávané dohody,“ prohlásil irský premiér. Podle něj by takový postup měl precedens v podobě sjednoceného Německa.

Předpokládá se, že britská premiérka Theresa Mayová chce formálně oznámit odchod své země z EU na Evropské radě 9. nebo 10. března, čímž spustí článek 50 smlouvy o Unii a začne běžet dvouletá lhůta pro vyjednání podmínek odchodu. Kenny si však myslí, že spuštění článku přijde „o něco později.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám