Hlavní obsah

Putin si nechal vypracovat Trumpův psychologický profil. A znervózněl z něj

– Moskva • Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin si nechává sestavit psychologický profil svého nového amerického protějšku Donalda Trumpa. Podle předběžných závěrů analýzy prý Trump rád riskuje, ale dokáže být i naivní. Uvedla to v pondělí americká televize NBC News.

Foto: Alexander Zemlianichenko, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Americká televize se ve své zprávě odvolává na bývalého náměstka ruského ministra zahraničí Andreje Fjodorova. Profil podle něj sestavují bývalí ruští diplomaté spolu s prezidentskými poradci. Dospěli prý k názoru, že Trump zatím nepochopil, kdo proti němu v Kremlu stojí.

„V Kremlu probíhá velmi důkladná příprava, včetně sedmistránkového dokumentu vykreslujícího psychologický profil Trumpa. Je postaven obzvlášť na posledních třech měsících a posledních týdnech,“ cituje NBC Fedorova, který tvrdí, že Trumpa zná od roku 2000.

Příprava na první setkání

Bývalý ruský premiér Michail Kasjanov televizi NBC News řekl, že Moskva sleduje Trumpovy kroky se znepokojením. „Rozhodně ne, neberou to s úsměvem. Situace je velmi vážná a celý Putinův tým je nervózní,“ řekl.

Psychologický profil má mít Putin k dispozici pro své první setkání s americkým prezidentem, jehož datum zatím nebylo oznámeno. Text se pravidelně doplňuje a reviduje, prozradil Fjodorov.

Trump prý chápe výkon prezidentské funkce jako byznys. Kreml se obává, že prezident nebude mít sílu změnit vztahy s Ruskem, které se na sklonku vlády Baracka Obamy ocitly na bodu mrazu.

Moskvu podle Fjodorova znepokojuje i Trumpův neustálý souboj s novináři. „Pohybuje se na tenkém ledě, je to riskantní hra,” poznamenal bývalý ruský diplomat.

Reklama

Výběr článků

Načítám